"De var förtvivlade och grät"

På lördag stängs Björkhagas asylboende. För att få plats med dem på ön sattes boende från flera olika hem med kort varsel på färjan till fastlandet.

Kurdistan. Mohammad Shaker var i går tvungen att lämna Gotland, trots att han har jobb här. Först i Visby hamn fick han besked om nytt boende i Norrland.

Kurdistan. Mohammad Shaker var i går tvungen att lämna Gotland, trots att han har jobb här. Först i Visby hamn fick han besked om nytt boende i Norrland.

Foto: Henrik Radhe

Asylboende (GA)2016-05-19 06:00

Migrationsverkets regler säger fem kvadratmeter per boende och minst 30 platser. I ett akut läge under hösten sänktes kraven tillfälligt till tre kvadratmeter. Efter att rummen på Björkhaga mätts igen av Migrationsverket och inte hållit måttet kom beslutet att inte förnya avtalet.

Efter lunch i går gick flyttlasset. Åtta personer från Björkhaga skulle hämtas för vidare transport med båt till fastlandet. Flera av dem valde, enligt folk på plats, att inte åka med. I dag ska fem familjer flytta någonstans på Gotland. De hade i går ännu ingen aning om vart.

Flera av barnfamiljerna på Björkhaga i Sanda får stanna på Gotland, genom att plats bereds på Björklunda i Öja. Där tvingades andra, asylsökande utan barn, i går att flytta.

– Det är beklagligt att det får konsekvenser för andra. Så långt det går ska vi i första hand ta hänsyn till barnfamiljer, säger Lars Carlstedt, expert för boendefrågor på Migrationsverket.

Det var han som efter ett oanmält besök konstaterade att rummen på Björkhaga var för trånga.

På Björklunda drabbas nio asylsökande, som med bara ett dygns varsel fick beskedet att de måste lämna Gotland.

– En del blev förtvivlade, grät och var ledsna, säger volontären Eva Hållsten, och berättar att beskeden även väckte starka känslor hos de många frivilliga gotlänningar som engagerat sig och blivit vänner med de boende.

Kareem Abbas Abed kommer från Irak och säger att han fick en chock när han fick beskedet att omedelbart behöva lämna Gotland.

– Jag är väldigt ledsen att behöva åka. Jag har fått många vänner här, både migranter och gotlänningar, säger han.

På Gotland hade han velat hitta ett jobb.

– Nu får jag ta mina drömmar med mig någon annanstans. Jag vill tacka alla gotlänningar för att jag haft en så bra tid här, säger Kareem Abbas Abed.

Väl framme i Visby hamn skulle 27 asylsökande i går eftermiddag med färjan, flera av dem från ett boende i Gothem. Först då meddelade Migrationsverket ny bostadsadress: Sollefteå och Järvsö.

– Jag är ledsen. Jag hade jobb på Bingebyhallen, säger Mohammad Shaker från Kurdistan.

Eva Hållsten är kritisk till Migrationsverkets hantering. De snabba beskeden, menar hon, har skapat stor oro.

– Vi försöker bygga upp förtroende och på mindre än ett dygn begär man att människor ska bryta upp och tror att de som blir kvar ska behålla sitt förtroende, säger hon.

Eva Hållsten kallar Migrationsverkets agerande i samband med förflyttningarna för omänskligt.

– Jag förstår att inte alla kan få uppehållstillstånd och bo kvar. Men de flyttas som pusselbitar. Det finns ingen känslomässig förståelse från Migrationsverket, säger hon.

Julia Wazaifi från Syrien, boende på Björklunda, är rädd att få samma besked att behöva lämna Gotland. Hon menar att den svenska regeringen, om de tackar ja till att ta emot flyktingar, måste låta dem stanna på ett och samma ställe.

– Att flytta människor så här fort ger oss samma känslor som i de länder vi har flytt ifrån. Vi kommer från ostabila länder och i Sverige behöver vi stabilitet, säger hon.

Cecilia Rosvall Viberg, enhetschef för Migrationsverket på Gotland, har inte fattat besluten men fanns på plats i hamnen. Hon hänvisar till en nationell strategi som sköts från Migrationsverket i Norrköping.

– Vi hade önskat en bättre framförhållning och att i god tid kunna informera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!