För närvarande är omkring 200 asylsökande inkvarterade på två boenden på orten, dessutom finns en grupp ensamkommande flyktingbarn på ett Haima. Obekräftade uppgifter i sociala medier gjorde under veckan gällande att boenden för upp till ytterligare 400 asylsökande förbereds i Fårösund.
250 asylsökande ska kunna inkvarteras i två kaserner och före detta militärsjukhuset på Kustparkens område.
– Vi renoverar för närvarande lokalerna och hoppas Migrationsverket ska kunna godkänna dem under februari månad, säger Staffan Lindborg för företaget Care Im som hyr lokalerna.
Beskedet om att fler asylsökande kan komma att bo i Fårösund har väckt uppståndelse i det cirka 800 personer stora samhället. Åsikterna går från positiva till negativa hos de som GT träffar under en mulen onsdag i den lilla tätorten.
Wanda och Gunnar Bergman, besökare vid macken, ser framtida problem.
– Det tar många år att anpassa sig till det svenska samhället. Vi är oroliga inför framtiden och vad som kan hända i Fårösund. Hur ska så många hitta jobb och sysselsättning på den här lilla orten? säger Wanda Bergman, som kom till Sverige från Polen 1968.
Elisabeth Vestberg tar en paus vid GT:s bil på sin motionsrunda.
– Jag kan väl känna att det finns en viss irritation på bygden, att det blir för många på en gång på en så liten ort som Fårösund och att vi som bor här kommer i andra hand. Jag tycker det märks redan i skolan där de ensamkommande flyktingbarnen tar stor del av lärarnas tid.
Inte långt därifrån står en grupp studerande vid vägkanten på väg till lunch. De går skrivarlinjen på folkhögskolan och har en helt annan syn på saken.
– Samhället lever upp, säger Linnea Guldbacke från Sala.
– Roligt med mer folk, påpekar smålänningen Namie Folkesson.
– Den negativa synen säger något om de mekanismer som ligger till grund för det hat och den rädsla som splittrar samhörigheten mellan människor. Den bygger på en massa falska antaganden, säger Karl Olsson från Kinna.
Håkan Björklund lastar av sängar som ska användas i de nya boendena.
– Vi i Fårösund är faktiskt snälla människor, vi har inget problem med de som redan kommit hit. Men om man tar hit fler måste det finnas en plan för hur man ska ta hand om dem.
För Sajad, 16, tog det fyra månader att ta sig som ensamkommande till Sverige.
– Jag har bara haft det bra här i Fårösund. Jag är så tacksam för att jag har fått komma hit. Det här är en ny start på mitt liv och jag vill utbilda mig och skaffa ett jobb så att jag kan ta plats i det svenska samhället.