Migrationsverket har sedan en tid tillbaka skrivit många korta avtal med olika asylboenden i landet, ibland på mindre än sex månader.
– Vi gjorde en stor ramupphandling av asylboenden, just för att säkerställa behovet av mer långsiktiga boenden. Det överklagades och den processen tog över två år. Under tiden har vi tvingats göra direktupphandlingar, sade Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till GT i april.
Nu är de mer långsiktiga ramavtalen i hamn – men alla som lämnade anbud blev inte antagna. Av tolv sökande på Gotland kommer endast tio att få skriva nya, längre avtal.
De som blev utan är Björklunda utanför Burgsvik samt Gotlandsresor, som drivit asylboende på Gustavsvik.
I båda fallen verkar det röra sig om missar i pappersarbetet. Enligt upphandlingsprotokollet nekades dessa två ansökningar på grund av att sådant som köpehandlingar inte hade bifogats anbudet.
– Vi är väldigt förvånade, vi bifogade tomträttsavtalet och anser att vi har tillgodosett Migrationsverket med alla de underlag som behövdes i upphandlingen, berättar Carina Hammander, vd för Gotlandsresor.
Hon har dock inte gett upp striden om fortsatt asylmottagande vid Gustavsvik.
– Vi har bäddar lediga när det inte är högsäsong och det är synd om de står tomma. Så vi har nu ansökt om överprövning vid förvaltningsrätten. Vi hoppas att upphandlingen ska rättas och att vi kan fortsätta vårt goda samarbete med Migrationsverket.
På kort sikt är det ingen som nu blir avhyst från Gustavsvik. Det finns inga asylboende kvar där just nu, då högsäsongen närmar sig.
– Vid tre tillfällen tidigare har anläggningen fungerat som asylboende och det senaste avtalet sträckte sig från november till april i år, förklarar Carina Hammander.
Så är inte fallet på Björklunda. Bernt Nilsson, som är ideellt engagerad för de asylsökande på Sudret, uppskattar att närmare ett hundratal personer bor där för tillfället.
Många av dem är barnfamiljer. De flesta härstammar från Afghanistan, men där finns även personer från Syrien, Iran och Kuwait.
– Det är ett jättefint boende som funkat väldigt bra, säger Bernt Nilsson.
Enligt uppgifter till GT får de boende vara kvar fram till september, sedan kan de bli tvungna att lämna ön.
Några av dem har kommit till Björklunda bara för någon vecka sedan. För dem ser flyttkarusellen och osäkerheten ut att fortsätta.