För ett år sedan fick Margaretha Blomgren, enhetschef för barn- och ungdomsmedicin, beskedet att Region Gotland och Migrationsverket slutit avtal om 250 asylsökande. Eftersom alla asylsökande erbjuds en hälsoundersökning och barnen ska vaccineras ställer ett asylmottagande stora krav på vården.
– Redan 250 personer är svårt att klara av inom den ordinarie verksamheten, så vi började förbereda oss. Men i oktober ändrades allt radikalt, säger Margaretha Blomgren.
I dag finns drygt 800 asylsökande på ön. Dessutom finns det ett par hundra ensamkommande flyktingbarn. Sedan ett par veckor har Asylhälsan en mottagning på Korpen. Inom kort öppnar ytterligare en mottagning i Slite och så småningom även i Klinte. Tre läkare jobbar deltid på Asylhälsan tillsammans med fyra sjuksköterskor.
– Vi har inte haft någon asylmottagning tidigare. Det är ett pionjärarbete där vi får bygga upp verksamheten från början. Vi omprövar hela tiden. Just nu har vi en preliminär plan som sträcker sig tre veckor framåt, säger Margaretha Blomgren.
Hon arbetsleder teamet och hennes sekreterare sköter administrationen, båda vid sidan av sina vanliga jobb. Eftersom patienterna saknar personnummer är administrationen omfattande. Dessutom är det många andra praktiska problem som behöver lösas, med allt från transport mellan boenden och mottagningen till brist på tolkar. Just därför blir Mahdi Rezaei en viktig tillgång menar Margaretha Blomgren.
– Vi kan beställa tolkning per telefon, men ibland ringer de för sent och när tiden har gått lägger tolkarna på luren. De är jättestressade för de har så mycket att göra. Det här känns som en jättebra lösning.