Det har snart gått tre månader sedan Mahdi Rezaei kom med den första färjan med asylsökande till Gotland. I dag sitter han i ett undersökningsrum på Korpen i Visby. Han har vita byxor och en blå arbetströja på sig. Bredvid honom sitter läkaren Heike Haunstetter. Sedan tre veckor tillbaka praktiserar Mahdi Rezaei som sjuksköterska på Asylhälsan.
Den här veckan gör de hälsoundersökningar av ensamkommande flyktingbarn. Mahdi hjälper Heike att tolka intervjun och frågar dem bland annat om deras resa, deras familj, vad de har för tidigare upplevelser av vården och hur de mår i dag. Förutom att översätta intervjun hjälper Mahdi till att förklara hur undersökningarna går till och han gör även provtagningar.
– Det är många som aldrig varit vid doktorn tidigare när de kommer hit, säger Mahdi Rezaei.
Som fyraåring flyttade han från Afghanistan till Iran, där han senare utbildade sig till sjuksköterska. Men afghaner har inte samma rättigheter i Iran och det fanns ingen möjlighet för Mahdi att få jobb.
– Jag ville egentligen tillbaka till Afghanistan, men det fanns inga jobb där heller. Så jag bestämde mig för att fly till Europa, säger han.
Under flykten hörde Mahdi mycket gott om Sverige.
– Jag läste på om det politiska klimatet och sjukvårdssystemet. Men främst valde jag Sverige för säkerheten, säger han.
När Mahdi till slut nådde slutdestinationen Gotland var han först nervös.
– Det är en liten ö långt från fastlandet. Men när jag satt på båten kollade jag på internet och då såg jag att Gotland är väldigt vackert. Nu vet jag också att gotlänningarna är väldigt omtänksamma, de har mottagit mig väl, säger han.
Men det är inte bara gotlänningarna som varit hjälpsamma. Det dröjde inte lång tid innan den gotländska sjukvården fick upp ögonen för afghanen Mahdi Rezaei. När Asylhälsan kom ut till boendet på Gustavsvik för att vaccinera barnen var Mahdi till oumbärlig hjälp. Med bakgrund i Afghanistan och Iran kan han tala både dari och farsi flytande. På så sätt kunde han förklara för föräldrarna och lugna barnen. Asylhälsans läkarteam, som saknade tolkar, förstod snabbt vilken tillgång Mahdi var.
– Det är så värdefullt med någon som kan språken och som kan sjukvården. Vi är väldigt lyckligt lottade, säger Heike Haunstetter.
– Jag är också lyckligt lottad. Det är en win-win-situation, tillägger Mahdi.
Klockan slår tio och det är dags för nästa hälsoundersökning. I korridoren sitter två ensamkommande bröder och väntar nervöst. Heike går ut och hälsar på dem, som båda sitter med sänkta huvuden. Men när Mahdi kliver ut i korridoren skiner de båda pojkarna upp. De hälsar på varandra och börjar genast skämta på deras modersmål dari.
– Du hjälper dem att förstå, och du hjälper oss att förstå dem. Men du gör så mycket mer än det. Du gör dem trygga. Du har gått igenom exakt samma resa som de har gjort, säger Heike.
Innan Medhi började sin praktik på Asylhälsan upplevde läkarna att patienterna var mer reserverade och oroliga.
– Vissa var extremt rädda. De befinner sig i ett väldigt utsatt läge, men Mahdi kan lugna dem, säger Heike och fortsätter:
– Vi hade aldrig vågat hoppas på att vi skulle kunna integrera någon som Mehdi i vårt team. Vi är otroligt tacksamma och glada.