Många besvikna efter asylmötet

Strax över 300 personer var på måndagens asylmöte i Fårösund. Men alla var inte helt nöjda efteråt.

Foto: Henrik Radhe

Asylmötet2016-02-09 13:50

Under måndagskvällen hölls ett stormöte i Fårösund om asylmottagandet. På plats fanns representanter från regionen, länsstyrelsen, polisen och Migrationsverket. Mötet var uppskattat av den lokala befolkningen.

– Det var ganska bra uppslutning från bygden, strax över 300 personer kom. Och jag tycker också regionen och myndigheterna hade en bra representation på plats, säger Magnus Bandholtz som är med i nätverket "Tillsammans på norr".

Däremot fanns ett stort missnöje med svaren på frågorna som ställdes under mötet.

– Det var många raka frågor som ställdes, men det var mycket duckande svar. Man hade helt enkelt inga svar att ge, säger Magnus Bandholtz.

Även Ted Ljungqvist, som offentligt protesterar mot fler asylboenden i Fårösund, var missnöjd.

– Vi fick inga som helst svar om det faktum att det kommit ut siffrorna som säger att ytterligare 250 till 400 personer ska hit. Man gick dit för raka besked men det tycker jag inte att man fick, säger han och fortsätter:

– Väldigt många är negativt inställda till att Fårösund ska få ytterligare asylsökande. 25 procent av Fårösunds samhälle i dag är asylsökande och kommer det 400 till blir det ett problem. Det handlar om att våra samhällsfunktioner ska fungera, men också att relationerna mellan oss som bor här och de som kommer hit ska bli bra.

Finns det problem i dag tycker du?

– De som är med i volontärnätverket har vittnat om att det blir för mycket. De känner att de är otillräckliga och inte hinner med. Fyller man på så spär man på motsättningarna och då kan det bli en främlingsfientlighet. Och det är det vi inte vill ha, säger Ted Ljunqvist.

Magnus Bandholtz ligger bakom den namninsamling som startades efter att nyheten om att Migrationsverket planerar för fler asylsökande till Fårösund. Insamlingen avslutades i fredags och har totalt fått ihop 663 namn, varav 480 är från Fårösund med omnejd.

– Den är överlämnad till Migrationsverket, regionen och även Joachim Kuylenstierna. Sedan får de välja vilken vikt de vill lägga på den. Migrationsverket kommer inte göra något av den, att fråga Migrationsverket är som att knacka på en dörr utan handtag.

Under mötet uttryckte Joachim Kuylenstierna en del av sina drömmar om norra Gotland. Och Magnus Bandholtz upplevde att han sträckte ut en hand till regionen och Fårösunds invånare för att hitta en lösning.

– Det är stort av honom. Han har fått utstå ta en del kritik, men han är klar med att han vill ha ett levande Fårösund. Jag hoppas man lyckas på ett bra sätt och att det inte bara är en part som drar hela lasset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!