Fler än hälften har lämnat ön

I veckan lämnar flera asylsökande ön och ytterligare boenden stänger. Av drygt 1 000 finns nu bara knappt hälften, 450 asylsökande kvar. Behovet av boenden i höst är osäkert, liksom läget för Migrationsverkets personal.

Myndighet. Cecilia Rosvall Viberg, chef vid Migrationsverket på Gotland.

Myndighet. Cecilia Rosvall Viberg, chef vid Migrationsverket på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Asylsökande (GA)2016-08-31 09:16

I vintras öppnade en rad boenden för asylsökande på Gotland. Som mest inkvarterade de 1 100 asylsökande. Förhoppningen var att de asylsökande skulle få uppehållstillstånd och bidra till en positiv befolkningstillväxt på landsbygden. Men i takt med att det har blivit allt svårare att passera EU:s gränser och nå Sverige, har behovet av boenden minskat.

I måndags morse lämnade den sista familjen boendet i Gothem, för en lång tågresa till Kiruna. Boendet i Björklunda, med ett 50-tal asylsökande, töms i dag. Båda boendena stängs och avtalen med Migrationsverket upphör.

– Upphandlingsrutinerna är väldigt strikta, konstaterar Cecilia Rosvall Viberg, enhetschef för Migrationsverket på Gotland.

Fler än hälften av de asylsökande som kommit till ön har flyttats av Migrationsverket till andra orter på fastlandet.

– Det har gått ner rejält, säger Cecilia Rosvall Viberg och räknar till 450 personer på Gotland som i dag finns kvar i Migrationsverkets boenden.

När trycket på landets kommuner var som störst hade Gotland redan tagit emot ett stort antal asylsökande, men fick ordna fram ännu fler bäddar i så kallade förtätningsplatser.

I dag återstår sex boenden och för de företag som inriktat sig på att ta emot flyktingar ser framtiden oviss ut.

– Det är ett frågetecken just nu hur stor tilldelning de får, som fortfarande har avtal med Migrationsverket. Vår nationella prognos är väldigt nerbantad. Det kommer få, 500 i veckan, till Sverige, säger Cecilia Rosvall Viberg.

Till Gotland har det inte kommit nya asylsökande sedan i vintras.

På Migrationsverkets kontor på ön finns i dag 19 anställda. Om det inte kommer nya asylsökande är framtiden osäker även för dem. Gotland hör till Region Stockholm. Cecilia Rosvall Viberg träffar i veckan myndighetens generaldirektör, för att få besked om kontoret i Visby blir kvar.

– Det får man väl se. Vi är finansierade av skattebetalarnas pengar, då gäller det att vara effektiv, säger hon.

Om Gotland inte skulle få ytterligare tilldelning av asylsökande hoppas Cecilia Rosvall Viberg på andra arbetsuppgifter.

– Vi gör väldigt mycket. Till exempel kan anhöriginvandring skapa jobb. Det skulle vara synd att avsluta när de lagt ner så mycket på utbildning och kompetens här, säger hon.

Förutom de 450 asylsökande som finns kvar i Migrationsverkets regi finns ytterligare 150 som valt eget boende. Det antalet stiger i och med att Björklunda töms.

I korthet:

2015 planerade Migrationsverket och Region Gotland för att gemensamt ta emot asylsökande.

När trycket ökade vid Sveriges gränser valde Migrationsverket att upphandla privata boenden.

I oktober 2015 meddelade Migrationsverket att de hade möjlighet att upphandla 1071 boendeplatser på ön.

Natten till den 12 november anlände de första 189till Visby hamn.

Under våren 2016 fanns omkring 1 000 asylsökande på ön.

Sedan dess har över hälften flyttats till bland annat Sollefteå, Kiruna och Järvsö.

Källa: GA:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!