I dagsläget har regionen elva Haima-boenden, alltså boenden för ensamkommande över 15 år.
Av dem ligger sex stycken i Visby, ett i Slite och tre i Fårösund, varav ett regionen nu beslutat att stänga.
– Att vi väljer att stänga ett i just Fårösund är för att individerna kan få plats på andra boenden i Fårösund. Det är en av utmaningarna i den här processen, att inte så många behöver flytta, säger Hanna Ogestad, avdelningschef för regionens boenden för ensamkommande unga.
Innan den stora flyktingvågen 2015 hade regionen fyra Haima-boenden; tre i Visby och ett i Fårösund. Då bodde 30 till 35 ungdomar på boendena och knappt 30 personer arbetade där.
2015 tog regionen emot över 200 ensamkommande unga. I samband med detta öppnades ett antal nya Haima-boenden och regionen anställde ett stort antal personer.
– Som mest har vi nog varit ett 100-tal, i dagsläget är vi ungefär 90 anställda, säger Hanna Ogestad.
Nu minskar behovet av platser för ensamkommande unga. Från 200 ensamkommande 2015, kom ett 20-tal förra året och hittills i år har regionen endast tagit emot ett par stycken. Dessutom har många av dem som redan bodde på Haima-boenden hunnit fylla 18 år.
– De som fyller 18 år och inte har fått uppehållstillstånd, bor inte kvar hos oss utan flyttas till Migrationsverkets asylboenden, säger Hanna Ogestad.
De som fått uppehållstillstånd kan däremot bo kvar på Haima-boendena upp till 21.
– Under 2017 är det ett 50-tal ungdomar som fyller 18 år, men inte så många på våren utan det är under hösten den stora delen fyller 18. Vi vet ju inte hur många av dem som hinner få uppehållstillstånd, säger Hanna Ogestad.
Dessutom sänks ersättningen till regionen.
– En annan del som påverkar är att det är ändrade ersättningar. Från sista juni sänks ersättningen från 1900 kronor till 1350 kronor per person och dygn. Från årsskiftet får vi inte heller betalt för tomma platser utan placering. Därför behöver vi nu se till att vi fyller våra platser, säger Hanna Ogestad.
Det kan innebära att regionen stänger fler Haima-boenden.
– Ja, så kan det bli, säger Hanna Ogestad.
Sammantaget innebär det att regionen nu behöver dra ner på personalen.
– När det blir färre som bor på våra boenden har vi inte sysselsättning för den personalen i verksamheten, säger Hanna Ogestad.
Men med hur många personer, kan hon inte svara på.
– Vi är inte där att vi kan säga en siffra. Socialförvaltningen är en stor arbetsplats och vi kan erbjuda omställning till exempelvis resursteamet, som är vår egen vikariepool. Så vi räknar med att inte behöva göra några uppsägningar, säger Hanna Ogestad.