– Det har gått lugnt tillväga och en del kom och tackade för den här tiden, säger en ur Migrationsverkets personal som var på plats vid Kneippbyn på onsdagen.
Ett 40-tal personer fick i den första etappen lämna Gotland från flera olika boenden. Anledningen är att bland annat Kneippbyn och Gustavsvik nu ska iordningställas inför turistsäsongen. Dessutom lägger boendet i Garda ned sin verksamhet, som vi tidigare berättat. Beskedet om när och vilka som skulle lämna ön kom så sent som under tisdagen och oron var stor bland de boende. Ella Wahlgren, engagerad i nätverket kring de asylsökande, är kritisk till hur det gick till.
– De fick informationen så sent. Vi pratar om vanliga mänskliga rättigheter. Det är konstigt att det får gå till så här.
En av dem som fick lämna ön på onsdagen var Zana Hasseb, som bott på Kneippbyn.
– Jag har fått nära vänner här och det har varit bra, så det känns tråkigt. Jag gillar folket, de är snälla, säger han när Helagotland.se besöker anläggningen på onsdagen.
Kompisen Mostafa Ali håller med.
– Om vi kan så vill vi komma tillbaka och bo på Gotland, säger han.
De två hade packat sina tillhörigheter i några få väskor. Om framtiden vet de inget.
– Vi vet att vi ska till Stockholm först men sedan vet vi inget mer.
Migrationsverket meddelade under eftermiddagen att slutdestinationen för de cirka 40 personerna är Flen i Sörmland. I första hand är det ensamstående och par utan barn som fått ge sig av men familjen Hassan med en ettåring tvingades också åka.
– Vi har trivts så bra här. Det är vackert och folk är snälla, säger Kreua Hassan.
Det var tårar och många kramar och avsked vid bussen på Kneippbyn. Helmut och Kerstin Königslehner från Västerhejde var på plats för att säga hej då till Nagha Ahmedhi som de lärt känna via svenskkurserna. Nagha Ahmedhi fick en bok med gotländska recept.
– När du har lärt dig mer svenska kan du använda den, sa Kerstin Königslehner och kramade sin nyfunna vän.
– Vi visste ju att den här dagen skulle komma. Men det är sorgligt, säger hon.
Henrik Ågren, platschef på Kneippbyn, var med och organiserade avfärden.
– Både vi och de har hela tiden vetat att det skulle bli högst sex månader. Men beskedet kom ändå hastigt på, säger han och fortsätter:
– Jag känner ändå att vi har varit med och gjort något bra. De här månaderna har varit en unik upplevelse.
Det är ännu inte känt vart de som fortfarande bor på Kneippbyn och Gustavsvik ska ta vägen. Boendena ska utrymmas inom kort och några av dem som Helagotland.se pratade med har fått besked om att de ska flytta till boendet i Fröjel.