60-åringen åtalas för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand, grovt övergrepp i rättssak och grovt olaga hot. En 40-åring åtalas för övergrepp i rättssak vid samma tillfälle.
Det var den 22-23 maj i fjol som restaurangbranden ägde rum. Flaskor innehållande brännbar vätska kastades då in på restaurangens uteservering. Personer som upptäckte eldhärden lyckades släcka och någon omfattande brand utvecklades inte.
Enligt åtalet är det 60-åringen som kastat flera glasflaskor mot restaurangen. Åklagaren anser att det handlar om grov mordbrand eftersom restaurangen ”ligger i tätbebyggt område med risk för spridning och fara för flera människor samt för egendom av särskild betydenhet”.
Angreppet ska ha föregåtts av hot mot krogägaren och en anställd. Anledningen till attacken är enligt åtalet vittnesmål i samband med händelserna på samma ställe, Wallérs plats, två år tidigare.
Då misshandlades 60-åringen och 40-åringen grovt med hammare och basebollträ av innehavarna av en annan innerstadskrog. Vid detta tillfälle hade de båda nu åtalade männen först varit invecklade i bråk och skadegörelse på den krogen, vilket den nu hotade då vittnade om.
Denna gång ska 60-åringen tillsammans med 40-åringen först ha hotat den anställde att denne skulle skadas och hans arbetsplats brännas upp. För detta åtalas de för grovt övergrepp respektive övergrepp i rättssak.
60-åringen ska också ha hotat restaurangägaren. Vederbörandes närstående och egendom skulle kunna komma till skada.
Därefter ska mannen ha fullföljt hoten genom att kasta flaskorna mot krogen.
Vid gripandet av 60-åringen beslagtogs en machete. Vid genomförd husrannsakan i mannens lägenhet påträffade bland annat flaskor av samma typ som kastades mot restaurangen. Där återfanns även ett örngott och en av de tygbitar som hittades vid restaurangen ska enligt dna-prov komma från detta.
60-åringens advokat, Johan Cahp, är dock inte imponerad av bevisningen.
– Min klient förnekar brott. Ingen har överhuvudtaget sett honom på plats och några telefonuppkopplingar är inte aktuella vid den tidpunkten.
Vad beträffar örngottet menar Johan Cahp att Nationellt forensiskt centrum uttalat sig att det med viss sannolikhet men inte högsta är så att det tillhört hans klient men att örngottstypen är vanlig.
– Man ska vara medveten om att sådana örngott har sålts på Rusta.
Johan Cahp:
– Jag tycker att det är svag bevisning. Det enda som oroar mig är att tingsrätten övervärderar bevisen.