En man i Visby har hamnat i rättsligt trubbel efter att ha filmat polishuset på Norra Hansegatan tidigare i januari i år. Nu åtalas han för olovlig avbildning av ett skyddsobjekt.
Enligt åklagaren ska mannen ha filmat byggnaden trots tydliga skyltar som förbjuder det. Han erkänner att han filmade men menar att det skedde av misstag. Det spelar dock ingen roll i det aktuella fallet – enligt lagen kan det vara brottsligt även om man inte hade uppsåt.
För att styrka åtalet har åklagaren lagt fram bland annat bilder och dokument som visar att byggnaden klassas som ett skyddsobjekt. Målet går nu vidare till Gotlands tingsrätt, där huvudförhandlingen är planerad till den 11 mars.
Skyddsobjekt är den svenska benämningen på byggnader, områden och andra objekt som enligt skyddslagen har beviljats ett förstärkt skydd mot exempelvis sabotage och spioneri. Syftet är att säkerställa att dessa platser kan fungera utan yttre hot och att samhällets kritiska funktioner skyddas.
Den som bryter mot förbud om avbildning riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst ett år – oavsett om överträdelsen skett med uppsåt eller av oaktsamhet. Förutom polishus räknas ofta flygplatser, försvarsanläggningar, kraftverk och riksdagens byggnader som skyddsobjekt.