Flygfylleri försenade charterplan från Visby

Bara en timme innan charterplanet från Visby till Las Palmas, skulle lyfta, fastnade kabinchefen i en nykterhetskontroll. Nu åtalas hon för flygfylleri.

Försenat. Charterplanet på väg till Las Palmas blev kvar på Visby flygplats när kabinchefen visade sig vara berusad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Försenat. Charterplanet på väg till Las Palmas blev kvar på Visby flygplats när kabinchefen visade sig vara berusad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Henrik Radhe

ÅTALAS (GA)2016-11-12 05:15

Det var i januari, som ett charterplan landade på Visby flygplats strax innan klockan 17. Planet hade under dagen flugit med passagerare från Gran Canaria till Finland och sedan tomt till Visby. Där skulle 175 gotländska charterresenärer hämtas upp och vid 18-tiden flygas direkt till Las Palmas på Gran Canaria.

En polispatrull som befann sig på Visby flygplats, gjorde då en rutinmässig nykterhetskontroll av besättningen, som bestod av tre personer i cockpit och sex i kabinen. Den flygvärdinna, tillika kabinchef, som nu misstänks för flygfylleri, var först ut bland kabinpersonalen att blåsa. Vid de två första försöken misslyckades nykterhetskontrollen, eftersom hon inte blåste ut tillräckligt med luft. När polisinspektören frågade varför det inte kom mer luft, ska kabinchefen ha svarat att ”det kommer inte mer luft”.

Vid tredje försöket använde polisen en funktion på mätaren som kan användas för exempelvis astmatiker och som kräver mindre mängd luft för analys. Det provet visade positivt för alkohol.

Det finns även möjlighet att testa utandningsluften utan att personen aktivt blåser och även ett sådant prov togs, utan andra personer i närheten, och gav utslag.

Kabinchefen fick då följa med till polisstationen. Under tiden hade flygkaptenen telefonkontakt varje kvart, för att veta om planet skulle lyfta utan kabinchefen.

På polisstationen fick kabinchefen blåsa igen och utandningsprovet visade på 0,46 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket är strax under gränsen för grovt flygfylleri, som ligger på 0,5 milligram.

Enligt polisinspektören som gjorde alkoholkontrollen måste kabinchefen ha varit väl medveten om att hennes blåsprov ombord på flygplanet skulle ge utslag, eftersom hon inte hade några problem med att blåsa i den betydligt trögare apparaten på polisstationen.

Kabinchefen som nu misstänks för flygfylleri har i förhör erkänt. Enligt henne festade hon på Gran Canaria kvällen innan och drack öl, vin och drinkar innan kvällen avslutade med shots. Efter klockan två på natten ska hon inte ha druckit alkohol. Klockan 6 på morgonen gick hon upp och började arbeta klockan 8 med flygningen från Gran Canaria till Finland och sedan vidare till Visby.

Planet försenades en timme och kabinchefen fick åka med som extrapassagerare. Kabinchefen ska ha blivit bestraffad av flygbolaget genom två månaders löneavdrag och en stämningsansökan är inlämnad till Gotlands tingsrätt.

Flygfylleri – det säger lagen

Flygfylleri regleras i Luftfartslagen 13kap 2§.

"Den som manövrerar ett luftfartyg eller i övrigt ombord på ett luftfartyg fullgör en uppgift av väsentlig betydelse för flygsäkerheten efter att ha förtärt alkoholhaltiga drycker i så stor mängd att alkoholkoncentrationen under eller efter fullgörandet av uppgifterna uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften döms för flygfylleri till böter eller fängelse i högst sex månader."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om