Återvinning och återanvändande är trendigt i Sverige sedan flera år tillbaka, men det betyder inte att vi slutat slänga bort saker i massor. Gotlänningarna kom under 2014 upp i 623 kilo hushållssopor per person, vilket är en drastisk ökning jämfört med året innan.
På klädområdet är second hand populärt, men ändå kommer stora mängder nya kläder ut i handeln hela tiden – 13 kilo per svensk och år, enligt nationella siffror från Naturvårdsverket.
Andelen av det nyproducerade som återanvänds är under 20 procent i Sverige.
– Det är så dålig kvalité på nya kläder, jag köpte ett par jeans som inte var svarta längre efter en enda tvätt. Sånt gör att vi konsumerar mer. Samtidigt finns det retrokläder från 60-talet som fortfarande har färgerna kvar, säger Eva Jonsson, enhetschef på Gotlands katthems loppis Nio liv.
Möbler är också generellt eftertraktat på begagnatmarknaden. Samtidigt försöker endast nio procent av svenskarna ge bort eller sälja de möbler eller husgeråd de vill bli av med, enligt en färsk enkätundersökning som Sifo gjort på uppdrag av auktionshuset Bukowskis.
– Ofta hade det varit möjligt att laga eller renovera möblerna för att sedan behålla dem, ge bort dem eller sälja dem vidare, säger Henrik Åberg på Bukowskis i ett pressmeddelande.
Peter Karlsson är en av dem som kooperativt driver den ekonomiska föreningen Återanvändarna Gotland. Han är också av åsikten att alltför mycket slängs bort.
– Ja, det är enorma mängder, det är bara att se på hur mycket fint som ligger på återvinningsstationerna, säger han.
Och enligt Peter Karlsson är det inte enbart ett miljömässigt problem.
– Många har dålig ekonomi i dag, till exempel pensionärer och studenter behöver ofta kunna handla begagnat, säger han.
Återanvändarna har till och med märkt en minskande trend i mängden möbler och saker som lämnas in hos dem – men Peter Karlsson tror att det till viss del handlar om andra kanaler. Allt fler använder till exempel de olika bytesgrupperna på Facebook, eller lägger ut egna Blocketannonser.
– Men om de inte får napp på annonsen tänker de att ingen vill ha det, och då slängs det kanske ändå, i stället för att vi får hit det, tänker Emma Ahlgren, som jobbar med bland annat möbelrenovering på Återanvändarna.
Ett försök att minska vårt enorma sopberg görs genom klädbytardagarna. En sådan arrangeras varje år av Naturskyddsföreningen på Gotland i samarbete med Almedalsbiblioteket.
På lördag är det dags igen – tack vare ett rådigt ingripande från ungdomarna Carla Lomakka och Linnea Rosvall.
– Föreningen hade egentligen inte tid att ha det här i år, men då sa Linnea till mig att hon och jag skulle ta tag i det, berättar Carla Lomakka.
Evenemanget har till och med växt; besökarna får en timme längre på sig att välja bland de nygamla kläderna, jämfört med i fjol.
– Det är stort intresse för det här. Folk är medvetna, men ändå slängs det fortfarande bort för mycket, tycker Carla Lomakka.
På Almedalsbiblioteket finns också funderingar kring att utveckla konceptet.
– Jag skulle vilja ha ett klädbibliotek här också. Det finns inga konkreta planer nu, men kanske någon gång framöver, säger bibliotekarien Sara Edlund.