Fram till den 2 april har totalt 16 528 gotlänningar skickat in sina deklarationer. Flera av dem kommer att få återbäring redan i mitten av april, men de flesta som deklarerar och ska få pengar tillbaka får det först i juni. Samtidigt är det cirka femtio procent av gotlänningarna som har fått kvarskatt.
– Det kan vara att de har betalat för lite preliminärskatt eller att man har haft flera inkomster, säger Leif Larsson som är skattehandläggare på Skatteverkets kontor i Visby.
Enligt honom är det bästa sättet att undvika att bli återbetalningsskyldig att be huvudarbetsgivaren dra mer i skatt. Samt att kontinuerligt hålla koll på sitt skattekonto under året för att se om man behöver reglera något. Andra faktorer som kan bidra till kvarskatt är exempelvis om man har sålt en bostad eller aktier. Om du har sålt en fastighet och gått med en vinst över 30 000 kronor bör du betala in vinstskatten senast den 12 februari det år du ska deklarera.
Tusentals gotlänningar bör även ha reseavdraget i åtanke när de deklarerar. Har du till exempel åkt kollektivt till och från arbetet får du göra avdrag för utgifter över 11 000 kronor. Om du istället har tagit bilen till jobbet är det andra krav du ska uppfylla, vilka går att hitta på Skatteverkets hemsida. Förra året var det 5 480 gotlänningar som yrkade för avdrag för resor till och från arbetet.
LÄS MER:Skatteåterbäring i april
Att deklarationsprocessen har blivit mer digital är det nog ingen som har missat, men fortfarande väljer en av tre att lämna in sin pappersblankett fysiskt. Förra året var det dock lättare sagt än gjort. Då hade nämligen Skatteverkets kontor i Visby ingen dygnsöppen brevlåda och det ledde till att folk istället tryckte in deklarationerna under dörrspringan. Det är något man har ändrat på och i år finns det ett dygnet-runt-öppet brevinkast. Det är öppet mellan den 16 april och 2 maj.
– Det var en lärdom från i fjol då vi inte hade något brevinkast öppet hela dygnet. De som ska deklarera måste få den möjligheten, säger Leif Larsson.
Den största tabben som Leif Larsson anser att man kan göra när man deklarerar är att vara ute i sista minuten. Vad många kanske inte vet är att det går att ansöka om mer tid för deklarationen, om man märker att man behöver det. Om du trots allt skulle lämna in den för sent så blir du skyldig att betala en förseningsavgift.
– Se till att samla ihop alla papper och börja i god tid. Sitt inte sista kvällen, säger Leif Larsson.