Här blir vårt matavfall till gotländsk ”slurry”

3 600 ton matavfall om året behöver inte längre köras till fastlandet. Den kan i stället, här på ön, omvandlas till biogas och gödsel.

Skylt. Utanför anläggningen i Roma.

Skylt. Utanför anläggningen i Roma.

Foto:

ÅTERVINNING (GT)2016-06-12 06:00

Historien bakom den Sverigeunika ”slurryanläggningen” i Roma går tillbaka till 2007, då företaget Ragnsells fick uppdraget att ta hand om det gotländska avfallet. I avtalet stod det inskrivet att gotlänningarna skulle börja sortera i två fraktioner och att matavfallet skulle behandlas för sig.

Först provades kompostering som lösning, men det visade sig svårt att genomföra på ett bra sätt i större skala.

– Det blev för stora mängder näringsämnen som gick med ut i naturen, säger Thomas Kahlqvist, sektionschef vid Ragnsells i Roma.

I stället började stora mängder matavfall köras till Stockholm – det har rört sig om ungefär 3 600 ton om året. Där handlade det först om kompostering, men senare om rötning till biogas i stället.

– Någon gång kring 2013 började vi kolla på om det gick att göra här på ön i stället, berättar Thomas Kahlqvist.

Lösningen hittades i England men kommer ursprungligen från USA, där livsmedelsbolaget Green Giant – som kanske känns igen från konservhyllan i affären – hade konstruerat en maskin för att slå sönder konservburkar.

Tekniken har sedan fått fler användningsområden och ett av dem är numera sophantering i Roma.

– Maskinen är som ett mellanting mellan en kvarn och en påsöppnare. Huvudsaken för oss är att sortera bort matavfallet från förpackningar och annat som följer med, förklarar Thomas Kahlqvist.

Det organiska materialet går sedan igenom en så kallad våtkvarn och blir till den massa som i dagligt tal kallas slurry. Den fraktas i tankar vidare till Brogas, som gör både biogödsel och rågas till Biogas Gotland.

– Så tillsammans tar vi hand om både energipotentialen och näringsämnena.

Anläggningen i Roma invigdes i slutet av april. Enligt Thomas Kahlqvist har en hel del kalibreringar av den nya maskinen gjorts under tiden.

– Vi har mycket att lära. Först var engelsmännen här för att sätta igång oss, sedan har vi fått skruva på egen hand för att komma dit vi vill. Men nu har vi hittat rätt!

Det sista lasset med matavfall till fastlandet gick iväg den 20 mars. Sedan dess tas allt omhand här på Gotland.

– Nu är hela kedjan sluten och den finns här på ön. Så länge vi inte får in något fruktansvärt förorenat, då får vi skicka iväg det, säger Thomas Kahlqvist.

Ragnsells anläggning i Roma har tre personer anställda som grundbemanning och ökar till fem i personalen på somrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!