Många gotlänningar som slänger sitt skräp vid återvinningsstationerna förvånas över att det ligger så mycket utanför containrarna. Läsare har hört av sig med bilder om hur det ser ut vid stationerna. När Helagotland.se besökte två av dem på torsdagen var det skräp på marken och många behållare var fulla. Håkan Ström som är pressansvarig på Förpacknings och Tidningsinsamlingen, FTI berättar att det är FTI som ansvarar över städningen och tömningen.
– Vi är verksamhetsansvariga på platsen och städar återvinningsstationerna på Ica Maxi och Ica Wisborg alla veckans dagar inklusive lördagar och söndagar. Återvinningsbehållarna för pappers- och plastförpackningar töms måndagar, onsdagar och fredagar.
– När vi städar handlar det oftast om tappade förpackningar eller glasflaskor från både tömningsbilar och konsumenter.
Tömningen sker av gotländska entreprenörer och beroende på hur mycket som lämnas till återvinningen justeras tömningsintervallerna.
– Generellt är gotlänningar duktiga på att återvinna och på att hålla rent omkring sig. Det som ska lämnas på en återvinningsstation är hushållens förpackningar och tidningar. Förpackningar av plast, metall, papper eller glas och tidningar.
– Om man försöker smyga in övrigt skräp på återvinningsstationer kan det leda till böter.
FTI ansvarar och tar hand om 5 000 stationer runt om i Sverige.
– Det är en enorm logistikapparat att få materialet att fortsätta vara separerat och samlat. Förpackningar som samlats in skickas vidare med färjan till fastlandet. I Hammar återvinns och sorteras allt glas, i Norrköping återvinns alla pappersförpackningar. En av våra ägare bygger nu upp en ny sorteringsanläggning för plastförpackningar i Motala som ska klara av hela Sveriges kapacitet och bli den modernaste i Europa.
Metallen skickas till olika smältverk där stålplåt och aluminium sorteras och används till nytt material.
– Om man tittar på återvinningssiffrorna för hela året så är Gotland ordentligt över rikssnittet.
Av de tidningar som säljs på marknaden är det omkring 95% som återvinns vilket är bra enligt Håkan Ström.
– Det finns ett jättestarkt beteende att återvinna tidningar och glas som ligger väl över 90% av det som sålts.
Görs det tillräckligt för att hålla återvinningsstationerna rena och tömda?
– Det kan alltid göras mer och man kan önska sig att alla hjälps åt. Vi får ibland rapporter om att det är fullt i behållarna men oftast är det inte det, det ser fullt ut.
– Om det mot förmodan skulle vara fullt i containrarna så åk till en annan återvinningsstation och lämna inte återvinningen bredvid eller på marken. Har en börjat ställa bredvid så fortsätter andra, nästan som ett flockbeteende.
– Som konsument får man gärna ringa oss om det är fullt eller behöver städas, avslutar Håkan Ström.
Hur tycker du att återvinningsstationerna fungerar på Gotland? Kommentera gärna nedan.