– Jag köpte den här gården som 19-åring, då var det ingen annan som ville ha den, säger Staffan Laurin som är uppväxt i grannsocknen Mästerby.
Trädgården i Atlingbo hade då varit betesmarker för lamm och den numera kulturminnesmärkta gården var länge obebodd. När djuren försvann började det åter växa äppelträd, blombuskar och lövbersåer. Staffan formklippte buskar och lade stenvastar som delade in trädgården i olika sektioner. För 20 år sedan flyttade Helena Andreeff Laurin in och planterade nya växter tillsammans med de gamla.
– Jag tyckte inte att jag kunde bo här före Staffan hade fixat ett badrum, säger hon.
Innan hade den gamla Gotlandsgården ett enkelt utedass, vattenpump på gården och inget avlopp. Idag har konstnärsparet ett upprustat boningshus och sin ateljé i det gamla magasinet. Den tidigare folkhögskolan har blivit matsal till sonen Daniel Laurins nyöppnade sommarrestaurang som heter Isums vänner. I trädgården finns vilda växter som ramslök, kirskål och kajp som används som ingredienser. Där finns även färska kryddor som dragon, persilja, ängssyra och gräslök som växer intill lavendel, malva och rosor.
– Vi tycker om att blanda växter på det här viset och färgmässigt och formmässigt få det att fungera, säger Helena.
I de olika trädgårdssektionerna syns även skulpturer, slipstenar och fossiler. Helenas och Staffans konstnärskap består bland annat av skulptur och de har arbetat med offentlig konst.
– Det gäller att inkorporera gestaltningar i rätt sammanhang, även för trädgård. Huset har en egen karaktär och då skapar man en miljö som stämmer in, säger hon.
Hur trädgården är bevarad, planerad och komponerad har uppmärksammats av sällskapet DBW, De badande wännerna, som delar ut pris till den bästa trädgården på Gotland. Vartannat år till en i Visbyområdet och vartannat år till en på landsbygden. 2021 går priset till Helena och Staffan i Atlingbo. De blev förvånade och glada.
– Vi gör inte en trädgård för att visa upp, utan för att vi njuter av det. Vi gör allt med våra egna händer. Vi har ont om pengar men gott om kärlek och omsorg, säger Staffan.
Deras Gotlandsgård har många besökare och har varit öppen under trädgårdsveckan då det brukar komma 70 till 80 personer, för att titta på det konstnärliga arrangemanget med rosenrabatter, plommonlund, fruktträd, syrénberså, ängsblommor, bärbuskar och den blivande japanska trädgården.