Många sparidéer vid möte om landsbygden

Hur ska vi ha det på öns landsbygd i framtiden? Hur blir det med snöröjning, vägunderhåll och annan service?Under torsdagskvällens möte ställdes stad mot land, i flera sparförslag.

Nattpatrullsproblem. Utan snöröjning är det svårt att ta sig fram, framhöll Susanne Niklasson och Anne-Marie Randleff som arbetar i hemtjänsten. Närmast Anna Törnfelt, LRF.Foto: Tobias Wallström

Nattpatrullsproblem. Utan snöröjning är det svårt att ta sig fram, framhöll Susanne Niklasson och Anne-Marie Randleff som arbetar i hemtjänsten. Närmast Anna Törnfelt, LRF.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Atlingbo2011-04-29 04:00

Det kom att handla om skötseln av enskilda vägar i synnerhet och framkomligheten på öns vägar i allmänhet, när Centern och Vuxenskolan kallade gotlänningar till Atlingbo bygdegård - och det första offentliga mötet på tema landsbygd.

På plats var tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bertil Klintbom och Mats Jansson, projektledare för Tillväxt Gotland samt omkring 25 personer ur den gotländska allmänheten.

Tommy Gardell, boende i Vibble men med rötter i Hall, bedyrade sitt engagemang som politiker för att utveckla, inte avveckla landsbygden.

- På Gotland finns 1 050 vägstumpar spridda runt ön där sommarunderhållet tagits bort sedan tidigare, konstaterade han.

Också Bertil Klintbom betonade problemen att finansiera vägunderhållet och behovet att reda ut ansvarsfrågan för de små enskilda vägarna runt ön.

- Antingen får vi mer pengar, eller tas underhållet bort. Men det handlar bara om enskilda vägar som kommunen inte har något ansvar för, framhöll han.


Eftersatt underhåll
Björn Larsson, tidigare Centerordförande, ville veta kostnaden för vinterunderhållet för de aktuella vägarna och fick till svar att, beroende på vintern, är det mellan 1,8 och 5 miljoner kronor.

- Totalt sistlidna vinter var 17 regionala miljoner avsatta för snöröjning, men kostnaden uppgick till 30 miljoner, berättade Tommy Gardell.

Liksom Bertil Klintbom pekade han på det eftersatta underhållet av många enskilda vägar. Även om kostnaden kanske skulle vara ett par tre miljoner i normalt underhåll, måste vägarna först åtgärdas.

- Vi i hemtjänstens nattpatruller har problem med framkomligheten vintertid, och vi måste ta hjälp av privata bönder för att komma fram dit vi ska, berättade Susanne Niklasson och Anne-Marie Randleff.

Bilburna turister blir allt fler på ön. Mats Jansson lyfte frågan om att engagera länsstyrelsen i väg- och annat underhåll till och vid utmärkta besöks- och badplatser med skyltning och torrdass.

- Vi måste spara och ska sälja alla fastigheter som står tomma. Vi måste också diskutera det rimliga i att regionen ger en miljon årligen till Botan, eller kan DBW betala? Eller kan vi dra in kollektivtrafiken på de linjer där nästan ingen åker, undrade Tommy Gardell.

Mötesdeltagarna hade helt andra sparförslag:

- Lär stadsungdomarna att gå och cykla i stället för att åka buss de korta sträckorna i stan, tyckte Anne-Marie Randleff.

- Hugg till ordentligt. Ta ut rejäla parkeringsavgifter i stan och ta ut en turistskatt, föreslog Mats Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!