Nästan hälften ruttnar bort

Widegrens i Atlingbo går emot en rekorddålig skörd av morötter. Minst en tredjedel och upp till hälften kan vara förstört.-  Jag har aldrig tidigare varit med om att det varit så här mycket vatten i markerna, säger Dan Widegren.

Sorterar. Bengt-Åke Jonsson jobbar intensivt med att sortera ur dåliga morötter.

Sorterar. Bengt-Åke Jonsson jobbar intensivt med att sortera ur dåliga morötter.

Foto: Henrik Radhe

atlingbo2010-08-18 04:00
Mängderna av regn som fallit över odlingarna på ön orsakar stora problem för morotsodlare. Widegrens 55 hektar morötter i Atlingbo har drabbats ordentligt av skyfallen och i år räknar de med en rekorddålig skörd. En tredjedel av morötterna är redan nu förstörda, och det kan handla om upp mot hälften som kommer att ruttna bort i de sanka markerna.
- Det är svårt att överblicka allt, men helt klart är att det handlar om en betydligt sämre volym än vanligt, säger Dan Widegren.
Om det fortsätter att regna befarar han att ännu fler morötter blir förstörda.
Sedan mitten av juli, då det kom två skyfall med en veckas mellanrum, har det regnat runt 200 mm över markerna i Atlingbo och kanalerna har svämmat över.
Enligt Dan Widegren klarar sig morötterna några dygn i den dränkta jorden. Sedan måste vattnet sjunka undan om inte morötterna ska ruttna. Men det är fortfarande sankt på åkrarna.

Anställda
Widegrens mål är ett leverera morötter till och med slutet av juni. Men inför nästa år beräknar man att skörden tar slut flera månader tidigare, i mars-april. Det innebär i sin tur att Widegrens måste se över sysselsättningen för de sex anställda. En möjlighet är samarbete med andra odlare som behöver hjälp med sortering och paketering.
-  Vi vill inte säga upp personalen men vi vet inte hur vi kommer att lösa det här ännu. Vi kommer att göra vårt bästa, det känns viktigt att få ha kvar vår fasta personal, säger Dan Widegren.
Inte sedan bröderna Dan och Olof Widegren tog över odlingarna 1987 har regnet inneburit sådana förluster.
-  Men 1984 hade våra föräldrar en översvämning då två tredjedelar av odlingarna försvann, säger Dan Widegren.

Lokalt
Mats Kolmodins morötter i Bara har däremot klarat sig bättre i år än förra året. Då förlorade han 16 hektar morötter på grund av ett dygns kraftigt regn på 75 mm. Ännu mer regn föll i trakterna, runt 150 mm över Hejdeby med omnejd, vilket innebar att kanalerna som avvattnar området svämmade över på Mats Kolmodins åkrar. I år har han dragit nytta av erfarenheten från förra året och lyckats hålla undan vattnet när det svämmade över i kanalen.
-  I år har jag hittills inte haft några problem alls.
- Men det har varit kämpigt med regnet hela året, vi har jobbat intensivt och det har varit stressigt, säger Mats Kolmodin.

Potatis
Än är det för tidigt att säga hur det går med potatisen enligt Jakob Ansén, Sylfaste gård i Follingbo. Han arrenderar även åkrar för potatisodling i Hejde, Klintehamn, Stenkumla, Atlingbo, Väskinde, Barlingbo, Dalhem och Roma. Normalt burkar han ta upp potatisen i halva juli, men i år har han väntat eftersom åkrarna är blötare än normalt.
Enligt honom varierar förutsättningarna lokalt.
-  På vissa håll i Hejde har jag hört att det kom 85 mm, men mina odlingar där klarade sig bättre, säger han.
Redan nu räknar han även med att fem hektar, en halv åker i Klinte, kommer att gå bort. I Atlingbo står en lika stor potatisåker delvis under vatten, och även i Follingbo har det regnat rejält på potatisåkrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!