På Widegrens gård i Atlingbo odlas och packas ekologiska morötter, potatis och lök. Företaget har 29 helårsanställda och det var för att göra något för dem som man införde så kallad "svettlön", ett sätt att få friskvårdsbidrag efter hur mycket man tränat.
– Att köpa ett gymkort till alla skulle inte funka för vi bor utspritt och alla vill inte gå på gym. Vi hade hört talas om något som kallades för svettlön och tyckte att det verkade kul och bestämde att vi gör den satsningen, säger Caroline Jacobsson, hr-ansvarig på Widegrens.
– Vi vill ju ha friska och krya medarbetare som mår bra, säger vd Olof Ansén.
Svettlön infördes för 1,5 år sedan och numera är det strax under hälften av personalen som tränar mer eller mindre regelbundet. Det fungerar så att den anställde själv rapporterar i lönesystemet varje gång hen har tränat. Träningen görs på fritiden och för att det ska räknas ska aktiviteten vara pulshöjande och varaktig i minst 45 minuter. Företaget betalar för max tre träningar i veckan och personalen får själv välja vad och hur man vill träna. Ridning, gympapass, hemmagym, joggning, cykling och kampsport är några exempel på vad de anställda ägnar sig åt. Någon kontroll av att de verkligen har tränat görs inte.
– Det är eget samvete som gäller, men vi ser gärna att de tar en bild när de tränar. Det är inte för att kolla utan framför allt för att inspirera varandra. Jag brukar ta kort på gympaskorna eller vattenflaskan, säger Caroline Jacobsson, som själv tränar kondition och styrka på gym.
Hon fortsätter:
– Bilderna läggs ut i en intern kommunikationsgrupp där det är frivilligt att vara med och vi har varit väldigt tydliga med att man inte behöver träna.
Hur mycket de anställda får i svettlön vill företagets vd, Olof Ansén, inte berätta.
– Men tränar man på tre gånger i veckan så räcker det till ett gymkort och lite träningskläder.
Företaget har inga konkreta siffror på vilken effekt träningen har haft på personalens mående, till exempel om sjuktalen har sjunkit.
– Det har vi inte kollat på. Men all forskning visar att man mår bättre om man äter bra och rör på sig så vi är ganska säkra på att det bidrar till att man mår bra, säger Caroline Jacobsson.
– Magkänslan är att man har roligare på jobbet, man får fler kontaktytor och lär känna varandra på ett annat sätt, fyller Olof Ansén i.
En av de anställda som gillar idén med svettlön är Henrik Thålin, produktionsledare i potatispackeriet. Han gillar att springa i naturen och så kör han lite i hemmagymmet för att få mer mångsidig träning.
– Jag tycker att det är ett jättebra upplägg som vi har här för att det kräver en motprestation för att få friskvårdsbidraget.
Han hade nog tränat även utan sin svettlön men att se i kommunikationsgruppen att jobbarkompisarna har motionerat sätter lite positiv press på honom.
– Det är klart att det är sporrande när man ser att de andra tränar: ”nu behöver jag ligga på lite själv här", kan jag tänka.
Svettlönen infördes under coronapandemin, vilken har satt stopp för att samla hela personalen på Widegrens. Men på sikt planerar företaget att bjuda in till gemensamma hälsoaktiviteter.
– Jag tror inte att vi är färdiga i utvecklandet av det här. Vi har större planer, till exempel att hyra en lokal och köra zumba tillsammans eller utbildning i hälsa, mat och kost, säger Olof Ansén.