Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister, kritiserar Moderaterna för att de vill sälja den konkurrensutsatta delen av Svenska Spel. Han menar att det inte är rätt väg att gå och att det även kan skada den gotländska arbetsmarknaden.
– De har gång på gång återkommit till det här i de diskussioner som varit kring omregleringen. Vi har inga planer på att privatisera Svenska Spel. Men de vill sälja den konkurrensutsatta verksamheten av Svenska Spel. Det skulle vara runt 340 tjänster och 20 procent av bolaget, menar Mikael Damberg.
Han fick i samband med ett besök på Svenska Spel i januari frågor om framtiden för bolaget.
– När jag var där fick jag frågor om vi hade några planer på att flytta huvudkontoret eller delar verksamheten. Den här regeringen har inga planer på att göra det. Men om man lägger en privatiseringsdiskussion på det här och då är det möjligt att jobben kan flyttas från Gotland till exempelvis Malta där flera andra bolag verkar. Jag tror att det är helt fel tänkt, säger Mikael Damberg.
Han hoppas att omregleringen på spelmarknaden ska vara positiv för Svenska Spel.
– Vi har genomfört omregleringen för att få bättre ordning på spelmarknaden. Vi vill ge Svenska Spel samma förutsättningar som de andra bolagen. De har utmanats på ett felaktigt sätt av spelbolag utanför och kört casinospel som Svenska Spel inte haft möjlighet att göra. Det här är en stor och positiv förändring för dem, menar Mikael Damberg.
Moderaterna hade i sina handlingar inför arbetsstämman i Örebro i fjol bland annat skrivit: "Statens uppgift bör normalt inte vara att äga och driva bolag, utan att ange de ramar och regler som ska gälla för ett dynamiskt näringsliv, där företag konkurrar på lika villkor. Därför bör staten i princip inte äga bolag som verkar på kommersiella marknader med fungerande konkurrens". Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, svarar i ett sms på Dambergs utspel:
"Vi kommer från en situation med ett statligt monopol och då bör vi självklart reformera med försiktighet. Därför bör det också först utredas hur ett avvecklande av det statliga ägandet ska genomföras. Fokus i närtid bör vara att få den nya spelregleringen på plats innan diskussionen om statens kvarvarande ägande blir aktuellt", skriver Elisabeth Svantesson i ett sms till Helagotland.se.