Sedan flera månader tillbaka härjar elden lös i stora delar av Australien och tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem. I delar av landet råder katastroftillstånd till följd av de okontrollerade skogsbränderna. Värst drabbat är södra och sydöstra delarna av Australien och hittills har 25 personer bekräftats döda till följd av bränderna rapporterar Reuters under trettondagen.
Angelika Bjersander flyttade 2012 från Othem till byn Meningie, utanför Adelaide i södra Australien, och är volontärbrandman i det lokala brandvärnet. Hon har fått kämpa mot lågorna vid flertalet tillfällen sedan september förra året.
– Det är lite full upp nu, både i vår delstat och i New South Wales. På östkusten är det en del små städer där vägen blivit avbruten och folk har fått gå ner till stranden och blivit evakuerade med båt, säger Angelika Bjersander.
Precis innan jul slog en blixt ned i naturreservatet Carcuma ungefär 80 kilometer öster om Meningie och Angelikas brandvärn fick rycka ut för att släcka elden.
– Jag var ute och försökte hindra elden från att sprida sig ur naturreservatet till en bondes mark. Det var säkert 40 bönder där med tankar på släp och harv.
Den elden fick man kontroll över strax innan nyår, men fler bränder härjar i området.
Drygt tio mil, fågelvägen, från Meningie ligger ön Kangaroo Island, en ö bara något större än Gotland till ytan och som ligger Angelika varmt om hjärtat. Där har hittills över 170 000 hektar mark brunnit – ungefär en tredjedel av öns yta. Angelika har flera bekanta på ön, och hennes pojkvän, som också är volontärbrandman, planerar att åka dit för att hjälpa till.
– Många har förlorat både lamm och köttdjur i branden. De har varit så skadade att de varit tvungna att avliva dem. En stor hotellanläggning som inte hade varit öppen så länge har brunnit ner helt.
De senaste dagarna har militär åkt till ön för att hjälpa till. Bland annat med att gräva massgravar till alla döda djur.
– Man tänker ju att det kunde ha varit Gotland. Även om det finns lite mer resurser på Gotland. Här har de nog tre-fyra brandbilar på hela ön.
En stor del av Australiens brandförsvar bygger på volontärarbete och frågan om ersättning till volontärerna har diskuterats i veckor. Bara i New South Wales finns närmare 70 000 volontärer.
– Det är bara i städerna som de röda brandbilarna är betalda. Ute i bushen är det bara volontärer.