Äventyrspedagogerna ger tillsammans med DBW ett äventyrsspel i Botaniska trädgården. Mats Hallin arbetar med äventyrspedagogik för skolbarn.
– Vi skapar ett äventyr, där barnen ska hitta en skatt som Rövar Lilja gömt. Samtidigt har vi bakat in värdegrund när barnen får reflektera över etik under spelets gång, men också matematik, svenska och botanik, säger Mats Hallin.
Vad är syftet med äventyrspedagogik?
– Barnen tränar på att jobba tillsammans. Med upplevelsebaserad inlärning skapar vi miljön, sedan är det barnen som skapar vad som händer, säger Mats Hallin.
Intresserade lärare får först gå en utbildningsdag i äventyrspedagogik. De första skolor som anmälde sig fick plats. I år är det tre klasser från Lyckåkerskolan, Gråboskolan och Sanda som provar på äventyr.
Torbjörn Söderman är lärare på Lyckåkerskolan och är på plats med sin klass i Botaniska trädgården.
– Det är kul att kliva in i fantasins värld tillsammans med barnen, de har verkligen haft roligt under dagen, säger han.
Samarbete är nyckeln till att vinna spelet, som i Botaniska trädgården tar sin början under 1700-talet då Carl von Linné, Cristopher Polhem och Rövar Lilja är huvudkaraktärerna i historien.
– Det är en viktig tanke, vi är bra på olika saker och alla behövs för att klara uppdraget. Olikhet ger styrka, säger Torbjörn Söderman.
Nhea Breiler, Oskar Enderberg och Miranda Svedjer går i 6:an på Lyckåkerskolan och utgör ett lag i äventyrsspelet.
– Roligast har varit att gå runt i trädgården. Historien är spännande och det har varit lagom svårt att hitta alla ledtrådar, säger Nhea Breiler.
Oskar Enderberg tycker också att spelet är roligt.
– Uppgifterna är lite svåra, men det går bra att samarbeta, säger han.
Miranda Svedjer tycker att det roligaste är att följa kartor, i jakt på ledtrådar.
– Man lär sig nya saker, och spelet är lagom svårt, säger hon.
Det är DBW som gett ekonomiskt stöd till äventyrsprojektet, och ser en fortsättning nästa år.
– Trädgården kom ju till för lärande, och i äventyret finns det botaniska med när barnen lär sig om växterna här. Det är roligt att gotländska ungdomar lär känna sin trädgård, och vi hoppas att de tar med sina familjer hit sedan, säger Nils-Gunnar Smith från DBW.
DBW har redan budgeterat för en fortsättning 2017, då 7 skolklasser får chansen att pröva äventyrspedagogik.