Det så kallade kärl- och säckavfallet, alltså matavfall och brännbart avfall, från de gotländska hushållen och restaurangerna ökar. Under 2016 slängde gotlänningarna sammanlagt 11 000 ton i sina tunnor, mer än hälften var brännbart avfall.
När det nuvarande sopsorteringssystemet infördes för snart tio år sedan sjönk avfallsmängden hos hushållen, berättar Thomas Kahlqvist, platschef på Ragn-Sells.
– Då sjönk mängderna kraftfullt, men nu är de tillbaka på samma nivåer igen, säger han.
För fem år sedan slängde gotlänningen i genomsnitt 157 kilo kärl- och säckavfall per år, förra året hade den siffran ökat till 174 kilo. Det är en tioprocentig ökning.
– Det motsvarar hur det ser ut i hela Sverige, konstaterar Lisa Larsson, avfallsutvecklare på Region Gotland.
Gotlänningarna har länge varit duktiga på att sopsortera. I riksjämförelser är andelen återvunnet material högt på Gotland. Sopökningen nu verkar inte ha ändrat på det.
– Om det var för att folk är slarviga, så skulle ju andelen återvunnet material sjunka, men det ökar också, säger Thomas Kahlqvist.
Förklaringen ligger snarare i gotlänningarnas konsumtion.
– Man ser tydligt hur konjunkturen påverkar mängden avfall, säger han.
Som ett tydligt exempel nämner Thomas Kahlqvist näthandel.
– På återvinningen ser man att det blir mer kartong och wellpapp. Det är när e-handeln ökar som det används fler kartonger. Sedan fyller man gärna ut luften i kartongen med lite plast också, förklarar han.
Region Gotland har tidigare gjort så kallade plockanalyser av gotlänningarnas avfall och då kommit fram till att 60 procent av det som slängs bland brännbart avfall skulle ha kunnat sorterats.
– Jag tycker att det är en rätt stor andel som man alltså istället skulle kunna sortera så att det kommer till nytta, säger Lisa Larsson.
Hon ser att gotlänningarna kan göra mer för att minska avfallet bland annat genom att få bort matsvinnet.
– Det handlar om att skrapa ur sina förpackningar ordentligt och att äta upp maten även om kanske bäst-före-datumet passerat, säger hon.
eleonor.svensson@gotlandsallehanda.se
0498 -20 25 68