Fel sopor i korgarna: "Väldigt tråkig attityd"

Den som slänger fel sopor i de offentliga kärlen riskerar att polisanmälas.

Med en fylld hushållssoppåse blir skräpkorgarna snabbt överfulla.

Med en fylld hushållssoppåse blir skräpkorgarna snabbt överfulla.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Avfallshantering2020-07-16 09:33

Hushållssopor i offentliga papperskorgar utgör ett bekymmer inte bara i Visby utan även på de regionägda stränderna. Anders Juhlin är tillförordnad avdelningschef på gatu- och parkavdelningen, han förklarar att det är under de senaste åren som problemet uppstått. 

– Vi vet att det inte handlar om att alla är slarviga, det är en liten grupp människor som ställer till det. Man tycker det är OK att någon annan tar hand om ens skräp, det är en väldigt tråkig attityd tycker jag.

När soppåsar från ett hushåll slängs i de små papperskorgarna blir den stora konsekvensen att papperskorgen alldeles för snabbt blir överfull. 

– Folk ringer och klagar på att vi inte tömt en viss korg trots att vi varit där tidigare samma dag. Blir korgarna fulla börjar människor lämna sitt skräp under korgarna, då sprids det lätt i vinden, säger Anders Juhlin.

Han berättar också att felslängda hushållssopor delvis låg bakom att många av de mindre, offentliga, papperskorgarna byttes ut mot ett färre antal större sopkärl. 

– De är smarta på så sätt att de varnar när de behöver bli tömda, då kan vi planera arbetet bättre. De är också konstruerade så att en stor soppåse inte kan slängas i dessa, dock verkar vissa kringgå den spärren genom att tömma sina hushållssopor bit för bit i dessa i stället. 

Hur motverkar ni de felslängda soporna?

– Kommer vi på någon som gör sig av med sina hushållssopor på fel sätt polisanmäler vi det, ibland undersöker vi skräpet för att se om det går att koppla till någon person, säger Anders Juhlin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!