Utbyggnaden av det kommunala avloppsreningsverket i Fårösund är ett projekt för cirka 18 miljoner kronor. Det är tillkommet efter det att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen krävt åtgärder för bättre rening av avloppsvattnet.
För närvarande – och fram till hösten när projektet ska vara genomfört – råder stopp för att ansluta ytterligare fastigheter till avloppsnätet, av kapacitetsskäl. Så projektet handlar både om bättre miljö och bättre förutsättningar för samhällsplanering.
Under 2015 släppte verket ut orenat avloppsvatten vid ett stort antal tillfällen. Ett vanligt bekymmer vid äldre och mindre anläggningar är ett stort tillflöde av dagvatten som egentligen inte behöver processas på samma sätt som avloppsvattnet. Och ju mer vatten, desto större risk för bräddning och oplanerade utsläpp.
Egentligen skulle åtgärderna vid reningsverket i Fårösund varit genomförda i slutet av förra året.
– Upphandlingsprocessen tog tid, vilket gjorde att det dröjde lite längre innan vi kom i gång, men nu kommer det i vilket fall att stå färdigt till hösten, säger VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.
Verket får flera reningssteg. Kapaciteten för den biologiska reningen ökas från nuvarande 1 500 personekvivalenter, PE, till 2 000.
– Det motsvarar ungefär 140 fastigheter, kommenterar Susanne Bjergegaard Pettersson.
Det nya kemiska reningsverket får en kapacitet på hela 4 000 personekvivalenter, uppger hon vidare.
Regionen har fått synpunkten att man borde bygga ut hela verket mer, alltså även den biologiska delen, när man ändå genomför en stor investering.
– Men vi vill lösa situationen snabbt. Ska vi utöka ännu mer så skulle det kräva en miljöprövning som kan ta tid.
Och hon menar att det är en "relativt enkel" operation att bygga ut också den biologiska reningen till att klara dubbelt så mycket avloppsvatten om ett sådant framtida behov skulle uppstå.
Förbättringarna genomförs, men är försenade, får ni godkänt från tillsynsmyndigheten, det vill säga regionens miljö- och hälsoskydd?
– Vi har haft en dialog och vill självklart inte genomföra ett projekt som de inte godkänner. Jag har inte fått några signaler om att det skulle vara problem, svarar VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.