”Kortsiktig vinst gick före trovärdighet”

Regiondirektör Peter Lindvall är starkt kritisk till Hemsehems avtalsbrott – och till vd:n Karsten Indes motivering till detsamma. Samtidigt kunde vitesbeloppet ha varit högre.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Foto: Malin Stenström

AVTALSCHOCKEN (GT)2018-09-29 06:00

Hemsehem AB och vd Karsten Inde vann i omfattande konkurrens markanvisningstävlingen för kvarteret Signallottan, på A7-fältet i Visby, under förutsättning att de skulle bygga hyresrätter.

När affären skulle skrivas under fanns en vitesklausul med, som fastställde vad det skulle kosta att bryta mot avtalet. Det valde Karsten Inde att tolka som att Region Gotland ”öppnade för möjligheten” att i stället bygga bostadsrätter – och sedan helt enkelt betala vitet.

– En överraskande möjlighet, sade entreprenören om detta i torsdagens GT.

I en egen insändare skriver Karsten Inde att avtalsförslaget ”gav styrelsen i Hemsehem AB möjlighet att välja” bostadsrätter i stället.

Dessa formuleringar har fått Region Gotlands regiondirektör att reagera.

– Intentionen och kravet från regionen har från dag ett, våren 2016, varit att det ska byggas hyresrätter där, inget annat har varit aktuellt. När avtalet var underskrivet blev vi kontaktade av Karsten Inde med frågan om de fick bygga bostadsrätter, men svarade tydligt nej. Att de sedan väljer att se en vitesklausul som en möjlighet att medvetet bryta ett avtal, det är en mycket märklig tolkning, säger Peter Lindvall.

Om det varit tydligt att endast hyresrätter är aktuella, kan ni inte häva köpet då?

– Köpet har gått igenom och fastigheten är betald. Först efter det kom brevet om att de tänkte bryta avtalet. Vi har beslutat att inte driva någon process, vi fakturerar vitesbeloppet och går sedan vidare, svarar Peter Lindvall.

Affären är alltså genomförd – och den får nu fler konsekvenser än endast de uteblivna hyresrätterna.

– Region Gotland svartlistar ingen, men det här påverkar vårt förtroende för Karsten Inde och Hemsehem. Det är anmärkningsvärt att ett bolag så medvetet och planerat bryter mot ett avtal. Hemsehem väljer kortsiktig vinst före långsiktigt förtroende och trovärdighet, säger regiondirektören.

10,4 miljoner kronor var inte en vitessumma som räckte för att avskräcka från avtalsbrott, med facit i hand.

En annan fråga i sammanhanget är varför vitesbeloppet inte sattes högre?

– Ett vitesbelopp ska vara ”skäligt och rimligt”, därför bestämde vi tio miljoner. Så här i efterhand kan vi se att det borde ha varit en annan summa. Men inte ens i vår vildaste fantasi såg vi det här händelseförloppet framför oss, med ett medvetet avtalsbrott, säger Peter Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!