50 boende kan lämna Björklunda i morgon

Migrationsverkets avtal med Björklunda går inte ut förrän i september, men redan nu påbörjas avvecklingen. "Vi tvingar ingen", säger Migrationsverkets chef på Gotland, Cecilia Rosvall Viberg.

Frivillig väg. Cecilia Rosvall Viberg på Migrationsverket hoppas att flytten från Björklunda till stor del ska kunna ske på frivillig väg.

Frivillig väg. Cecilia Rosvall Viberg på Migrationsverket hoppas att flytten från Björklunda till stor del ska kunna ske på frivillig väg.

Foto: Dennis Pettersson

Avveckling (GA)2016-07-14 06:00

Redan i morgon planeras den första bussen avgå från Björklunda med destination fastlandet. Enligt Cecilia Rosvall Viberg har ett 50-tal av de omkring 90 boende på Björklunda sagt sig beredda att lämna ön.

– Det är faktiskt inte alla som vill stanna på Gotland. Det kan finnas olika anledningar: att man har familj någon annanstans, att man vill till en större stad eller att asylprocessen handläggs på någon annan ort än här, säger hon.

Hur många som faktiskt väljer att lämna ön på fredag, vet hon inte förrän då. Men hon hoppas på en gradvis avveckling av Björklunda så att alla inte flyttar samtidigt.

– Det kan vara svårt med båtbiljetter när alla turister är på väg hem. Dessutom försöker vi få dem som har familj att flytta så att de hinner se sin nya ort i god tid före skolstarten.

– Tanken är att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.

Migrationsverket har tidigare fått utstå hård kritik för att boende tvingas flytta med kort varsel. Genom en gradvis avveckling hoppas verket på en mjukare övergång där de boendes önskemål, så långt möjligt, kan tillgodoses. Cecilia Rosvall Viberg är positiv till de frivilliga insatserna kring Björklunda.

– Jag är imponerad över det arbete och engagemang volontärerna lägger ner. Det är fantastiskt. Samtidigt är det trots allt så att de asylsökande är här så länge asylprocessen pågår. Om och hur länge de blir kvar vet vi inte. Det är bara att vänta och se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om