Region Gotland använder kalkbrottets vatten till dricksvatten. Nya skyltar från region Gotland har satts upp vid kalkbrottet, med ett budskap som ger sken av att det råder badförbud i kalkbrottet, till synes med hänvisning till att det försämrar vattnet som används som dricksvatten.
Får man bada i kalkbrottet eller inte?
– Det är ett vattenskyddsområde och man får inte bada vid intaget där vi har vår pump, eller i området där omkring. En stor del av brottet ska man inte bada i och det har varit skyltat i många år, men folk har ignorerat det. Därför har vi med hjälp av en reklambyrå gjort tydligare skyltar, där vi inte slår fast att det är ett förbud men där vi uppmanar badare att söka sig till andra platser som vi hänvisar till, säger Region Gotlands VA-chef Susanne B Pettersson.
LÄS MER: Guide till öns vackra kalkbrott
Enligt henne har det återkommande varit problem med badare som befinner sig vid pumpen.
– Det har flera gånger varit personer, oftast barn, som leker vid pumpområdet och försöker riva loss den här bojen som vi måste ha där. Det kan bli skador som gör att vi inte kan leverera dricksvatten till Valleviken och Hellvi.
Dock är det där, i närheten av pumpen, som de flesta vill bada enligt Susanne B Pettersson.
– Det är den plats som är mest tillgänglig i brottet, eftersom vi har röjt upp där och gjort en stig till pumphuset.
Att anlita en reklambyrå för skattepengar för att sätta upp en sådan här skylt, behövs verkligen det?
– Det har gjorts ofta tidigare också. Vi anlitar exempelvis reklambyrån, som är anlitad genom upphandling, även när vi har gjort annonsen om bevattningsförbudet. Vi har inte sådan egen personal och vi har ansett att det är så lite som vi behöver, det är inga stora kostnader det handlar om, säger Susanne B Pettersson.