WEBB-TV: Se videon på algerna runt Gotland

Under förra veckan kom det rapporter om alger på flera platser runtom på de gotländska stränderna – något som även fångats på film. Nu menar SMHI och Informationscentralen för egentliga Östersjön att det inte längre är lika mycket alger runt Gotland.

Bilden är tagen för tre år sedan - då det även blommade en hel del.

Bilden är tagen för tre år sedan - då det även blommade en hel del.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

BADKOLL2018-08-08 20:15

De tar båda del av satellitbilder över hur algläget i Östersjön ser ut. I förra veckan fick Informationscentralen för egentliga Östersjön in flera samtal om alger på de gotländska stränderna. I spelaren här ovan går det att se en video filmad av Gunnar och Vincenti Britse på hur algläget såg ut 31 juli.

– Då fick vi in flera rapporter om alger runt Gotland. Men efter förra veckan har vi fått in väldigt lite rapporter om alger, säger Maya Miltell, handläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, som har hand om Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Hon säger att det är spridda ytsamlingar med alger som ligger runt Gotland. Maya Miltell har svårt att via satellitbilderna avgöra om det är alger vid kusterna.

– Det vi kan se är att det ligger spridda ytsamlingar med alger nord, nordost och ost om Gotland. Men det är ute till havs och inte så nära Gotland, säger hon.

Örjan Bäck, oceanograf vid SMHI, säger att det under tisdagen började blåsa österut.

– Det man kan tänka sig är att det finns alger i vikarna. Så för tillfället kan det finnas alger på västra sidan av Gotland, säger Örjan Bäck.

Han säger att även om det i nuläget inte ska vara så mycket alger så finns det ännu risk för att algerna kan komma tillbaka.

– Det blommar säkert fortfarande i Östersjön. Men att det inte kommit så mycket rapporter om alger tyder på att det blåst ut till havs igen. Men vänder vinden kan det blåsa tillbaka till ön, säger Örjan Bäck.

Hur är läget på din strand? Rapportera gärna i "Bada på Gotland" på Facebook eller mejla oss på redaktion@helagotland.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om