Stor brist på livräddare på ön – vädjar nu om hjälp

Flest drunkningsolyckor sker där det saknas livräddare, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. På Tofta strand är det brist på livräddare, och de få som är på plats vittnar om långa, tunga arbetsdagar.

"Jag hörde att det saknades livräddare här på Tofta och ville dra mitt strå till stacken" säger Leo Johansson, som är på Tofta strand för femte sommaren.

"Jag hörde att det saknades livräddare här på Tofta och ville dra mitt strå till stacken" säger Leo Johansson, som är på Tofta strand för femte sommaren.

Foto: Malin Stenström

BADSÄKERHET2016-07-22 10:09

Livräddaren Tord Turesson var med och öppnade livräddningsstationen på Tofta strand 1995. När Helagotland.se besöker stationen har han precis hjälpt en kitesurfare att ta sig säkert in till land.

– Utrustningen hade pajat. Många är så rädda om sin utrustning att de kämpar länge för att rädda den, tills de blir helt slut och tvingas signalera till oss, säger Tord Turesson.

LÄS MER: Här är Gotlands 13 farligaste badplatser

På Gotland finns det i år sju livräddare på plats. Tord Turesson, som till vardags arbetar nattetid inom sjukvården, skulle vilja att de åtminstone var 20.

– Att gå här en hel dag suger musten ur en. Egentligen ska vi patrullera hela tiden, tre på förmiddagen och tre på eftermiddagen, och kunna byta av varandra. Nu har vi sagt att vi i alla fall måste bemanna tornet. När vi är så få livräddare blir vi försiktiga, vi skickar inte ut någon i onödan. När någonting händer måste vi välja, vi kanske kan få dit en jeep eller en båt, eftersom någon hela tiden måste bevaka tornet.

Arbetar ideellt

Livräddarnas arbetsdagar pågår ofta i 11-12 timmar, från tidig morgon till sen kväll. Arbetet är helt ideellt, men erbjuder mat och husrum, samt en flygbiljett om man arbetar fyra veckor eller längre.

LÄS MER: Badvakten "Alkoholen en stor faktor till olyckor"

I år bemannas livräddningsstationen vid Tofta strand under vecka 28, 29, 30 och 31.

– Egentligen skulle jag vilja ha sex veckors bemanning. Men i år är det en dipp i intresse från livräddare att vara här. Vi klarar av våra uppgifter men vi skulle definitivt behöva fler livräddare på plats för att avlasta, säger Tord Turesson.

Rekordmånga drunknar

Helagotland.se har tidigare rapporterat om att Svenska Livräddningssällskapet, SLS, vill att kommunerna ska anställa fler utbildade livräddare, och att staten ska ta fram en nationell plan för att minska antalet drunkningsolyckor. Under det första halvåret 2016 har 61 personer drunknat i Sverige, vilket är den högsta siffran sedan SLS började föra statistik 2003.

Leo Johansson är livräddare på Tofta strand för femte sommaren. Han är huvudansvarig och tränare för Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg.

– Jag hörde att det saknades livräddare här på Tofta och ville dra mitt strå till stacken, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om