På grund av den senaste tidens varma temperaturer har algerna börjat dyka upp utanför Gotlands kust.
– De senaste dagarnas satellitbilder visar att det är mest algblomning på sydvästra och västra sidan av Gotland, säger Christina Berglind, marinbiolog på Länsstyrelsen.
Än så länge håller de sig en bit ute till havs och Länsstyrelsen har inte fått in några lokala rapporter om att algerna nått någon badstrand.
– Allt handlar om väder och vind. Börjar det blåsa väldigt mycket så blandas algerna med botten i stället, men visst finns det risk att det når Gotland snart, så har läget sett ut den senaste veckan egentligen, säger Christina Berglind.
Förutom alger i vattnet kan det även finnas miljögifter. Olikt algerna eller tarmbakterierna där man kan bli akut sjuk kan vissa av miljögifterna påverka människokroppen på längre sikt.
Enligt en granskning som SVT gjort kan drygt 200 badplatser i Sverige ha förorenat vatten. En av dessa badplatser finns på Gotland – Kallbadhuset i Visby. De uppger att anledningen är att det har legat en kemtvätt vid namn Visby Kemiska tvätt, mindre än 500 meter från vattnet.
Kemtvätten har riskklass 2 vilket innebär att platsen anses utgöra hög risk för människors hälsa och miljön. Mätning av miljögifter i vatten ingår dock inte i reglerna kring EU-bad och därför mäts bara halten av tarmbakterier i vattnet.
Andreas Pettersson på Länsstyrelsen Gotland bekräftar att de inte mäter miljögifter i badvatten.
– Dels är det jättedyrt att göra det och dels har vi inte sett något behov av det.
Han säger att om det läcker miljögifter i Östersjön så är det så pass låga halter att det inte ska vara farligt för badgäster.
– Det är skillnad om det är förorenat vatten i exempelvis hamnar, då kan det vara högre halter och ha effekt om man badar där. Men i badvikar är det så utspett att det inte ska ha någon inverkan, säger Andreas Pettersson.
Efter att ha kollat upp var den gamla kemtvätten i Visby låg och avståndet till vattnet konstaterar Ulf Lavergren på Länsstyrelsen Gotland att han har svårt att se någon hälsorisk med att bada vid Kallbadhuset.
– Om det finns lösningsmedel i marken från kemtvätten kan det teoretiskt sett ha spridit sig och läckt ut i vattnet, men man skulle behöva få i sig stora mängder för att bli sjuk. Jag skulle inte vara orolig för att bada där, säger Ulf Lavergren.