– Det som är häftigt är att av alla skytteföreningar i Sverige så kontaktar man oss på Gotland. Vi har inte ansökt om att få vara med utan det handlar om att de kände till vårt varumärke. Det känns coolt, säger Camia Eklöf är ordförande för Gutars Bågskyttar.
Det kommer skjutas på ett litet område, bara sju gånger två meter och säkerhetsåtgärderna är rigorösa. Det blir så kallade bluntspetsar i gummi på pilarna och ingen eld som Camia Eklöf hade hoppats på. Men äran är förstås stor.
– Jag vet inte om någon annan gotländsk grupp har blivit inbjudna att uppträda på Nobelfestens efterfest ever. Det är once in a life time, så det är klart att vi tackade ja, säger hon.
Men det är inget problem att de inte får använda vassa pilar.
– Vi jobbar mycket med ett skytte med blunt. Vi skjuter på fällmål, bollar och plattor som någon håller i handen. Så jag plockade ihop ett sånt program.
Vad kommer de efterfestsugna Nobelfirarna få uppleva?
– Vi kommer vara medeltidsklädda och så kommer de lägga på medeltidsmusik. Sen kommer de att få se ett lagskytte med sex skyttar, tre på varje sida och jag som kör kommandot. Under tornerspelen på Medeltidsveckan skjuter vi springande men nu är ytan så liten att vi måste stå stilla.
Känns det inte lite risky med pil och båge bland alla högdjur?
– Jo, och därför har jag blivit tvungen att skicka in bilder på våra bluntpilar till deras säkerhetsavdelning. De har granskat vårt material och gett ok, säger Camia Eklöf.