Här skapas ett nytt universum för hundfrälsta

I flera år har hundinstruktören Anna Amnéus i Bäl närt en dröm. I veckan fick hon och hennes sambo Erik nycklarna till det som ska bli starten på ett nytt ”Hundiversum”. ”Vi tror verkligen att det finns ett behov för hundfolk från hela ön”, säger Anna Amnéus.

Det ska finnas möjlighet att träna lydnad men också fysträning i den nya hundhallen, som dock inte kommer stå helt färdig förrän efter årsskiftet. Anna Anmnéus och Hilja visar upp ett smakprov på vad som kommer finnas för besökarna.

Det ska finnas möjlighet att träna lydnad men också fysträning i den nya hundhallen, som dock inte kommer stå helt färdig förrän efter årsskiftet. Anna Anmnéus och Hilja visar upp ett smakprov på vad som kommer finnas för besökarna.

Foto: Jenny Nilsson

Bäl2022-11-27 11:20

Fram tills nu har hon hållit sina lydnadskurser och annan hundträning hemma i trädgården i Bäl. I ur och skur.

– Det kan vara lite jobbigt så här års, så det är jätteskönt att vi äntligen kan flytta in, säger Anna Amnéus som flyttade till socknen med sin sambo Erik Landerdahl för fem år sedan.

undefined
Huset byggdes på 40-talet som en militärbyggnad och användes i början som ett lager för taggtråd.

Redan då fick hon upp ögonen för det gamla militärförrådet där det de senaste åren varit ”Superloppis i Bäl”.

– Så jag har drömt om det här sedan 2017, och har väl legat på den förre ägaren ett bra tag, haha.

Tanken med den nya hundhallen är lite som med ett privat ridhus. Utöver regelrätta träningar med instruktör, eller längre arrangemang över helger, ska det finnas möjlighet för hundägare att komma dit och träna på egen hand.

– Man får lägga upp träningen själv men det kommer att finnas en massa olika saker man kan göra. Så man får mycket serverat, säger Erik.

undefined
Det ska finnas möjlighet att träna lydnad men också fysträning i den nya hundhallen, som dock inte kommer stå helt färdig förrän efter årsskiftet. Anna Anmnéus och Hilja visar upp ett smakprov på vad som kommer finnas för besökarna.

Både han och Anna är egna företagare med en hel del annat jobb vid sidan om. Och tanken är inte heller att hundhallen ska bli någon heltidssyssla för någon av dem, förklarar Anna.

– Jag vill ha mina två olika saker, det tar ungefär upp en tredjedel av min tid och det är jag nöjd med.

De betonar vikten av att ha en verksamhet så nära där de bor, i närheten av kyrkan och bygdegården.

– Vi är båda riktiga Bäl-patrioter och det är kul att kunna ha ett företag tillsammans här, där vi bor, säger Anna.

undefined
Sedan flytten till Bäl 2017 har Anna Amnéus och Erik Landerdahl drömt om att få starta sin verksamhet i byggnaden mittemot bygdegården, där det funnits en loppis i många år.

Intill hundhallen finns ytterligare en byggnad där paret under nästa år ska bygga vad man i hundkretsar kallar för hunderbana. Tillsammans med träningsanläggningen, och med tiden, hoppas Anna och Erik att skapa ett hundcenter – något som de saknar på Gotland.

– Det finns såklart fler ställen på ön där man kan träna med hund, men vi kommer att rikta in oss mer på helheten, på upplevelsen. I förlängningen hoppas vi kunna locka folk även under turistsäsong, kanske hålla tävlingar här, säger Erik.

– Vi tror att hundintresserade från hela ön kommer att tycka att det är värt att komma hit, inte bara på norra Gotland. Personligen tycker jag att det är viktigt att visa att allt inte måste ligga i Visby. Och här i Bäl är det faktiskt nära till både norra Gotland, som Slite – men också till stan och mellersta delen av ön, fortsätter han.

undefined
I tillägg till hundhallen vill paret bygga en ”hunderbana” i byggnaden bredvid, och på så sätt bygga upp en Hundiversum – som också är namnet på deras gemensamma bolag.

Det är Anna, som också tävlar i hundsport på elitnivå, som står för all hundträning i den nya hundhallen, som alltså blir det första steget i resan till parets ”Hundiversum”.

– Vi reser en hel del i landet på våra tävlingar och det man slås av är att i princip varje liten ”håla” man kommer till har ett sådant här ställe. Det kan vara en nedlagd bilmek – eller ett gammalt svinstall – som man gjort om till en hundhall, säger hon.

undefined
Anna Amnéus med Uni, en rottweiler, och Hilja, en australisk kelpie.

En del arbete återstår som att lägga en mjuk heltäckningsmatta på golvet, byta ut lamporna i taket, måla väggar och sätta upp speglar på kortsidorna. Men redan i januari flyttar Anna in sina kurser som hållits utomhus hemma i trädgården ett stenkast bort.

Först och främst ska hundhallen vara en plats att ha kul tillsammans på.

– Många vet inte vad de ska göra, vi vill skapa en slags upplevelse där man på ett roligt sätt kan göra något med sin hund. Att vara hundägare är på ett sätt svårare än vad man tror, på ett sätt roligare än vad man tror, säger Anna.

Rekord i att skaffa hund

Hundägandet på Gotland har växt sig rekordstort under coronapandemin. 2019 hade Gotland enligt Jordbruksverkets register 7 274 hundar. Under pandemin ökade de med 865 till 8 139. Det är en ökning med tolv procent. Endast i Stockholms län var ökningen högre. Rikssnittet var tio procent.

Med 62 894 nyregistrerade hundar i hela Sverige 2021 (ökning på över tio procent mot 2020) slogs rekord med de högsta på nära 50 år och de näst högsta genom tiderna.

Källa: Jordbruksverket/Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!