Tre personer har varit nominerade till Årets eldsjäl 2024; Isak Söderström i Öja, Eva Engström i Östergarn och Pär Andersson i Bäl. Samtliga är personer som arrangörerna av 92 möjligheter anser är ”eldsjälar vars gärning givit resultat och effekter för en plats på Gotland”. Priset är 5 000 kronor att använda till utveckling av sin plats.
Under måndagens konferens presenterades de nominerade och slutligen vinnaren, som är Pär Andersson, lantbrukare med äggproduktion i Bäl, ordförande i bygdeföreningen och initiativtagare till att bygga nya bostäder i socknen.
Juryns motivering: ”Pär är ordningsmannen som inte lämnar något åt slumpen. Allt på gården är välskött och ändock lyckas Pär få tid över till gärningar som gynnar socknen. Trots avslag var det ett fint initiativ att rita fram tomter för hus och radhus i syfte att skapa totalt 20 bostäder i Bäl.”
Pär Andersson är glad och tacksam för utmärkelsen.
– Glädjen sprudlar i mig, det här var oväntat, säger han efter att Oskar Lindehejd utropat vinnaren.
Vad betyder det här priser för dig?
– Det betyder ju att jag gör något som andra tycker att jag gör bra. Det ger energi och glädje att fortsätta arbeta för Bäl och för Gotland, att hitta på nya saker, säger Pär Andersson.
Pär Andersson är en son av bygden, fjärde generation på gården i Bäl. Han är ordförande Bäl bygdeförening, har arrangerat konserter, traktorslalom och gjort om höloftet till konsthall.
– Det lever med mig hela tiden, att hitta på saker. Det plingar till i huvudet så får jag en idé. Jag tycker det är roligt att ordna och ringa runt och sy ihop grejer. Och glädjen efter, när man kommit i mål, det ger en så otroligt kick så det är inte klokt.
Vad betyder Bäl för dig?
– Jag är född i Bäl och det är där jag lever. Jag tycker det är fint i Bäl och bra gemenskap, alla känner alla. Bäl betyder mycket för mig, det gör det verkligen. Det är min plats.
Vad prispengarna ska användas till har han inte hunnit fundera på, men de ska gå till bygdeföreningen.
– Det kanske kan bli att vi bjuder in till lite mat och brainstorming, så att vi kan få pengarna att utvecklas till nya idéer.
En av de projekt som Pär prisas för är satsningen på 20 nya lägenheter, även om planerna bromsats på grund av höga naturvärden.
– Det får vi jobba vidare med. Det har ju varit den röda tråden hela dagen, att vi måste bygga på landsbygden. Vi har haft politiker med oss i skogen och de har tyckt att det ser jättefint ut, men när de sedan har sina möten så får vi ändå avslag, då blir man lite ledsen.
– Om vi får till ungefär 20 bostäder så är det ett stort tillskott till Bäl. Det har inte byggts någon nyetablering sedan 80-talet och en del hus har blivit sommarhus så underlaget minskar istället för att öka. Vi måste ha till nyetableringar, vi måste komma igenom med det här, det är bara så, säger Pär Andersson.
Att ha någonstans att bo och ett livskraftigt lantbruk är det viktigaste för att utveckla landsbygden, menar han.
– Lantbruket genererar många arbetstillfällen och vi får lokalproducerad mat av god kvalitet. Det är viktigt för landsbygden att vi har bra förutsättningar för att driva lantbruk.