Det var egentligen en helt vanlig körning för chauffören från Roma Grus. Han hade varit i depån i Visby och skulle till Slite för att lossa sin last när olyckan inträffade på väg 147 i höjd med Bäl i måndags förmiddag.
Det är den tredje chauffören hos åkeriföretaget som på bara några få månader varit inblandad i en allvarlig trafikolycka. Företaget står för en stor del av de tunga transporterna på ön, men vd:n Magnus Lindby uppger att det inte i någon av olyckorna finns några brottsmisstankar mot chaufförerna. Enligt polisen har man efter den senaste olyckan upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik, men chauffören är inte delgiven någon misstanke.
Magnus Lindby berättar också hur medarbetarna mår efter måndagens dödsolycka.
– Ja, vad ska man säga. Det har så klart blivit en hel del samtal, och jag har faktiskt även varit i kontakt med familjen till den förolyckade. De ringde mig och det var skönt.
Polisen uppgav på onsdagseftermiddagen att personen som omkom ännu inte var helt identifierad, även om de som förmodas vara anhöriga har informerats.
– Det kommer troligtvis att dröja några veckor innan vi är helt klara med identifieringen, sade Anna Westberg, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.
Chauffören är enligt Magnus Lindby mycket erfaren och har nyligen börjat gå ner i arbetstid för att snart gå i pension.
– Han är en rutinerad herre. Nu är de flera stycken som varit drabbade av bilar på fel sida vägen och de samtalar och är stöd för varandra, vilket är bra. Sen finns det även en fastlandschaufför här som var ute för något liknande 2013. Det är tyvärr sånt som händer i åkeribranschen, även om det inte är så officiellt. Det här kan till exempel vara ett snabbt sätt att avsluta mycket på, säger Magnus Lindby.
Vid de två olyckorna i januari i år var det mycket halt ute. Något som inte var fallet i måndags.
– Härom morgonen var det ju lagom fint väder, torr och fin vägbana och fri sikt. Det fanns väl egentligen inga hinder alls. Rätt vad det var kom personbilen över på fel sida, sen small det. Det blev kortslutning i lastbilen vilket orsakade en kabelbrand så min kille fick släcka där. Sen kom det ganska fort mycket folk till platsen, berättar Magnus Lindby.
Chauffören var tillbaka på jobbet redan samma kväll för att hjälpa till att tömma bilen inför bärgning. Fysiskt sett är han oskadad.
– Förutom väldig träningsvärk. Det är tydligen vanligt vid olyckor eftersom hela kroppen spänner sig vid olycksögonblicket. Varenda liten muskel.
Under tisdagen hade alla Gotlands tankbilschaufförer planerad gemensam utbildning i brand- och säkerhet.
– Det var nog bra för honom att träffa alla så nära inpå, så de kunde prata och hjälpa varandra, säger Magnus Lindby.