- Till skillnad mot Saab tar jag ansvar och säger till i tid att nu går det inte att betala ut löner längre, säger Patrik von Corswant.
På Patrik von Corswants födelsedag den 6 november 2009 var det invigningsfest och framtidstro på Stafva mejeri. I går, fredag den 13 januari, två år senare varslades all personal och nästa vecka väntar uppsägningar. I går hölls MBL-förhandlingar med facket.
Fem personer har jobbat i själva mejeriet och ytterligare två i restaurang- och konferensdelen.
Kontroll
- Vi vill ha kontroll över läget och bromsa i tid, säger Patrik von Corswant, som haft en lönekostnad på en kvarts miljon i månaden medan mejeriet inte lyckats nå full kapacitet.
Nu räcker pengarna till löner under någon månads uppsägningstid, sedan är det slut.
Redan i somras tvingades man dra i nödbromsen. Man lyckades sälja av mark och anläggningar till grannar och andra intressenter till ett värde av 88 miljoner kronor.
- Avstyckningarna vinner laga kraft först nu på måndag. Sedan tar det 14 dagar till innan pengarna finns på ett konto, säger Patrik von Corswant.
Ska täcka skulderna
På ett annat låst konto finns en handpenning på åtta miljoner kronor. Pengar som inte kan röras. När de och resterande 80 miljoner betalats ut kommer det att täcka gårdens skulder och inget mer. Under hösten har mejeriet annonserats ut till försäljning, samtidigt som man letar efter en ny samarbetspartner utifrån. Antingen för att fortsätta den befintliga verksamheten eller helt byta inriktning.
- Men om någon skulle vilja driva bilprovning som i mejeriet i Stånga kanske jag inte har någon roll i det, säger Patrik von Corswant, som tillsammans med sin fru Inger arbetat hårt under hösten.
Man har haft några grossister som tagit emot mindre mängder ost, annars har man tvingats tillverka, marknadsföra och till viss del sälja all ost själva.
- Vi har jobbat jämt. Vi tycker det är kul, men har inte haft någon fritid och det är knappt att man hinner med sina egna barn, säger Patrik von Corswant, som själv stått på marknader i Stockholm och sålt gårdens ostar nästan varje helg under hösten.
Av länsstyrelsen på Gotland är han utsedd till ambassadör att representera ön i landsbygdsminister Eskil Erlandssons satsning "Matlandet Sverige". I matsammanhang har Stafva fått mycket uppmärksamhet för sina ostar.
Världsekonomi
- Det känns tråkigt att säga upp personalen, det kommer att kännas tomt i mejeriet, säger Patrik von Corswant, som känner en frustration i att gårdens mejeri aldrig fått visa sin fulla kapacitet.
Mångmiljonsatsningen på Stafva hamnade mitt i en lågkonjunktur. Patrik von Corswant befarar att hela världen är på väg in i en ekonomisk och ekologisk depression. Vilket inte gör det lättare att hitta en samarbetspartner som vågar ta klivet in i mejeriverksamheten.
Därför kommer Inger och Patrik von Corswant som det ser ut nu att på egen hand försöka fortsätta verksamheten, i mindre skala. Istället för 150 kilo ost om dagen kan de själva tillverka och hinna sälja samma mängd i veckan. Efter två års kamp är de på sätt och vis tillbaka på ruta ett igen.
Ångrar inget
- Jag ångrar ingenting. Att begå misstag är starkt förknippat med att lära sig saker. Det vill jag inte ha ogjort, säger Patrik von Corswant, som ändå menar att man måste se optimistiskt på framtiden.
Thomas Klang är fackligt förtroendevald för Livsmedelsarbetareförbundet på Gotland.
- Det här är något som de måste göra för att inte gå i konkurs. Vi tycker det är lika tråkigt från båda sidor att det inte går att fortsätta längre, säger han.