En "Holy local-våffla", några klappvänliga grisar och kanske lite ponnyridning. I Barlingbo är lördag den 29 februari inte bara Skottdagen utan också Stafvadagen. Den klassiska gården har gjort en väldig resa, från att vara en av de största gårdarna på ön till att sysselsätta inte fler än paret Von Corswant. Men återigen har hoppets ljus tänts.
– I Stockholm har vi för tillfället tio ställen som säljer våra produkter men tanken är att ungefär 100 butiker ska ha våra produkter i sitt sortiment inom en ganska snar framtid, säger Inger von Corswant.
Efterfrågan på Stafva-ostarna är stor, Inger tror att det både beror på god smak, erfarenhet i branschen och en ny, klimatvänligare, syn på produktionen.
– Holistic management innebär bland annat att man låter marken vara odlad under hela året. Och att man har djur som flyttas runt för att naturligt beta av och gödsla marken. Vi ska göra jorden bördigare och det ska resultera i att mer koldioxid binds i marken.
Hon fortsätter:
– Förhoppningen är att det ska finnas en framtid till våra barn.
Enligt Inger är det holistiska tänket inte speciellt utbrett bland Sveriges lantbrukare, och att gå i bräschen för något kostar både energi och pengar. Stafvadagen är del av en potentiell lösning.
– Vi bjuder in till öppen gård med lite föreläsningar. Vi hoppas att gotlänningar som är nyfikna på ett nytt tänk kring lantbruk dyker upp. Också de som är intresserade av att vara delaktiga i miljöförbättrande åtgärder. Fast egentligen är vem som helst välkommen, säger Inger.
Men för att kunna fortsätta med klimattänket och gården över huvud taget krävs det att "Mälardalssatsningen" går i lås.
– Går det som det ska i Stockholm skulle vi kunna anställa fler och satsa ännu mer på det regenerativa lantbruket. Jag tror att det skulle kunna ge hopp till människor. Nu är det svårt att få ekonomin att gå runt, det är därför vi gör den här satsningen.
I den stora mejeribyggnaden huserar fler företag än Stafva gård. Omkring åtta andra aktörer, däribland Guteglass AB, Gute rosteri och Halfvede Musteri AB, fyller ut det så kallade företagshotellet. Och på övervåningen driver Camilla Selander en gårdsbutik som säljer både stort och smått, under Stafvadagen är det hon som gräddar våfflorna.
– Jag funderade på hur man skulle kunna få folk att komma hit, jag har själv barn och tänkte att det skulle kunna vara ett bra utflyktsmål. Det finns lite djur att titta på och vi skulle kunna erbjuda fika också, min pappa i restaurangbranschen tyckte att våfflor var den bästa lösningen, säger Camilla Selander.
Både under torsdagen och fredagen skedde en tjuvstart av våffelproduktionen.
– Vi kallar dem Holy local-våfflor, mjölken kommer från Stafva, äggen från Bäl och mjölet från Roma.
Och det är just under namnet Holy local som Stafva gårds produkter kommer hittas i Stockholmsbutikerna.
– Det är en tjej, Lena Larsson, som vi haft mycket kontakt med sedan tidigare som nu kommer att köpa in våra produkter och sedan sälja dem vidare till butikerna. Speciellt med Holy local är att en krona per såld produkt går rakt tillbaka till oss på gården så vi kan satsa ännu mer på vårt holistiska tänk, säger Inger von Corswant.
Finns tillräckligt med mjölk er storsatsning?
– Ökar produktionen måste vi prata med fler mjölkproducenter, jag tror att det finns så att det räcker på ön men det får vi se i framtiden.