Stafva gårds produkter – ostar, mjölk, grädde och smör – är sedan drygt ett år tillbaka märkta med ”Holy local”. En krona per artikel går tillbaka till gården och den omställning av jordbruket som Patrik och Inger von Corswant inlett.
En förutsättning för att klara omställningen är en ökad omsättning. Marknaden i Stockholmsområdet har ökat, och ett 50-tal Coop-butiker och ett tiotal Ica-butiker säljer Stafva gårds produkter. Dessutom lanserar Lidl mejeriets koggost över hela landet.
Trots det ser Patrik von Corswant tillbaka på ett mörkt år.
– Vi har haft det väldigt tufft med coronan, eftersom vi säljer mycket till krogar, restauranger och specialbutiker. Där har vi tappat mycket. Dessutom brukar vi vara på många marknader, men nu kan man inte komma ut och träffa folk, säger Patrik von Corswant och tillägger att mejeriet inte fått något stöd.
Omställningen har därför inte gått så fort som Patrik von Corswant hoppats. Han kallar det arbete som inletts för ”en liten hobby”. I nuläget omfattar den 15 kor. Omställningen till ett holistiskt jordbruk innebär att gården har djur som flyttas runt för att naturligt beta av och gödsla marken under en stor del av året. Det ska leda till att jorden blir bördigare och på så sätt kan mer koldioxid bindas i marken.
Av de pengar som kommit in via ”Holy local” har Patrik von Corswant köpt en mobil mjölkmaskin.
Idén om att med boskap skapa bördigare jordar och ett mer hållbart jordbruk kommer från Afrika. I Sverige finns en grupp med cirka 1 000 medlemmar som intresserar sig för holistiskt jordbruk. En av de ledande är Jörgen Andersson i Åre, som sedan 2019 är styrelseordförande i Stafva Mejeri AB.
I dagarna utkommer boken ”Jord, hopp och kärlek” med underrubriken ”Att bygga matjord och reparera ekosystem”. Författaren Per Anders Lugn och fotografen Jeanette Andersson har besökt flera gårdar i landet, bland annat Stafva i Barlingbo, för att beskriva den nya synen på jordbruk.
– Än så länge är det bara Stafva som marknadsförs med ”Holy local”. Men det kan komma flera. Genomförs det här fullt ut har hela Gotland ställt om, hoppas Patrik von Corswant.
Den stora frågan är dock om kunderna är beredda att betala för de produkter som framställs i ett holistiskt jordbruk.
– Hittills har vi haft stora bekymmer med marknadskrafterna. Jag trodde att det skulle gå lättare, säger Patrik von Corswant.