När Gute Glass grundades så låg glassfabriken, som innehöll både produktionsanläggning och glasskafé, på Strandgatan i Visby. Under 80- och 90-talet hade företaget sin tillverkning på ett flertal olika platser runt om på Gotland, och Gute Glass blev ett starkt varumärke på ön. Inte minst genom den berömda ”gutekulan”, vilket var en extra glasskula till dem som kunde uttala ”rom-russin” på perfekt gotländska.
Några år efter millennieskiftet köpte Glassmagasinet upp Gute Glass, och i samband med det lades själva glassfabriken, som vid det laget låg i Roma, ned. Det dröjde dock inte många år innan gotlänningarna Roger Hammarström och Christer Palmgren 2010 köpte varumärket Gute Glass av Glassmagasinet och återigen började tillverka glass i det gamla sockerbruket i Roma.
Ungefär samtidigt tog Jimmy Hardingz examen i kvalitet och hållbar utveckling vid högskolan på Gotland. Tillsammans med sambon Klara Schultz, som bland annat sommarjobbat med att tillverka och sälja glass på Gotland i sin ungdom, började han leta efter en ny utmaning där han kunde använda sina nya kunskaper.
– Vi hade först ett annat projekt på gång som dock inte blev av. I och med att vi sagt upp oss från våra jobb för den satsningen så var vi lite desperata när vi av en slump kom i kontakt med dem som startat igång Gute Glass igen. 2011 gick vi in i det projektet, och vi bokstavligt talat kastades rakt in i verksamheten några månader innan sommarsäsongen samma år, berättar Jimmy Hardingz, vd och glassmästare på Gute Glass.
Bara något år efter att Jimmy och Klara kom in i Gute Glass så tog de helt över driften av företaget, och länge var de också verksamhetens enda heltidsanställda. Först förra året anställde man en tredje person på heltid i form av Anja Kimstål, och utöver henne har man även en säljare som arbetar deltid i Stockholm.
– Det har verkligen varit en tuff och lång resa, och det tog många år att vända ekonomin till gröna siffror. Det var egentligen när vi startade glassbaren på Adelsgatan som vändpunkten kom.
Vad är det som fått er att fortsätta kämpa på trots att det varit tufft?
– Både jag och Klara har nog ett inre driv som säger åt oss att inte ge upp. Dessutom så är glass en produkt som är tacksam att jobba med. Så det har varit tufft, men samtidigt väldigt roligt.
Jimmy, som är helt självlärd när det gäller att göra glass, berättar också att en stor del av det som driver honom framåt är att ta fram nya smaker. En nyhet för året är exempelvis en sorbet med smak av mango och citron.
– Varje gång jag kommer på en ny smak så blir det min favorit. Efter ett tag brukar jag dock gå tillbaka till vanilj igen, säger han med ett skratt.
I dag är Gute Glass ett ”stabilt företag”, enligt Jimmy Hardingz. Sedan nästan ett decennium tillbaka tillverkar man sin glass på Stafva gård och totalt producerar man runt 100 ton glass per år. Både Jimmy och Klara funderar ständigt på hur företaget kan utvecklas, och ingen av dem ser just nu någon anledning att lämna glass-företagandet bakom sig.
– Man har ju offrat mycket genom åren, och i början hade jag någon sorts ambition att gå i pension från det här företaget när jag fyllde 45. Som det ser ut nu så kommer jag dock att fortsätta betydligt längre än så, avslutar Jimmy.