Läraren Ray Bauermeister instruerar ett tjugotal niondeklassare. De hörsammar hans order och gör flera snabba armhävningar på rad, följt av upphopp. Det är en del av dagens rugbyträning. Samtidigt provar en annan klass på tennis och några utövar friidrott utomhus. Klockan åtta varje morgon startar skoldagen för de 80 eleverna med ett rörelsepass. Det är en nysatsning som började vid terminens start.
– Vi kommer att ha igen det och se att det ger resultat, säger rektor Anna Engström, som redan tycker att det märks att eleverna blivit lugnare under skoldagen.
Ray Bauermeister håller med och han tror och hoppas att det ska ge bättre provresultat.
– Tanken är att vi ska se effekt i klassrummet och jag vet att vi kommer att göra det, säger han.
Flera av rörelsepassen görs tillsammans med öns idrottsföreningar och planen är att när eleverna får prova olika sporter kommer intresset för en aktiv fritid att öka.
– Jag är övertygad om att flera av våra ungdomar kommer att vara med i en idrottsförening om ett år, säger Erik Larsson, som är idrottslärare på skolan.
Kim Ahlgren, som går i nian, var skeptisk till morgonträningen när förslaget presenterades, men nu har han ändrat uppfattning.
– Det är rätt bra, för annars är det svårt att komma i väg på fritiden. Det har inte gått så lång tid än, men jag känner mig faktiskt lite mer vaken, säger han när han efteråt är på väg till den gemensamma frukosten som serveras i klassrummet. Frukosten är också en del i hälsosatsningen.
En som är mycket nöjd över det dagliga rörelsepasset är Sara Dahl.
– Jag tycker att det är jätteroligt, jag älskar idrott, säger hon mellan tuggorna på ostmackan.
Just dagens pass, med rugby, var ingen favorit eftersom hon inte är helt frälst i bollsporter. På fritiden väljer hon andra former av motion.
– Jag rider fem eller sex dagar i veckan, säger hon.
Sista veckan på terminen ska hälsosatsningen utvärderas tillsammans med lärare, elever och föräldrar.
– Det ska bli kul att se vad det här ger. Som idrottslärare har det varit en dröm att få genomföra det här, säger Erik Larsson och fortsätter:
– Alla ser att vi behöver mer idrott och i kombination med att många föreningar tappar ungdomarna blir idrotten i skolan ännu viktigare.
Anna Engström ser att eleverna har allt att vinna på mer fysisk aktivitet.
– Det finns många ungdomar i dag som mår psykiskt dåligt och det är fantastiskt om de kan känna att motion hjälper mot ångest, säger hon.
I våras startade elva av Region Gotlands grundskolor ett hälsoprojekt, som finansierades av Skolverket, vilket GA berättade om i april. Mängden motion och deltagare har varierat från skola till skola, men att alla är nöjda vet Jan Wahlén, som var projektledare och även är rektor för Lärbro skola.
– Vi har bestämt att vi fortsätter och att det här lever vidare fast vi inte får mer pengar från Skolverket, säger han.
Effekterna på eleverna är lite svåra att utvärdera, eftersom det är ett långsiktigt arbete, enligt Jan Wahlén.
– Vi litar på den forskning som finns som visar att det här ger effekt, säger han.
Projektet har dessutom fått ringar på vattnet.
– Jag vet åtminstone två till skolor som har påbörjat samma sak nu, säger han.
Flera skolor har alltså på egen väg valt att utöka den fysiska aktiviteten. I våras valde även regeringen att lägga fram ett förslag om att antalet timmar med skolidrott ska utökas. Och varje pulshöjande timme är väl investerad tid, enligt Erik Larsson:
– Många säger att det inte finns tid till att träna, men den timmen har du alltid igen. Du blir mer aktiv, piggare och sover bättre.