– Det är basalt viktigt för barn att få vara i rörelse, det bygger upp deras hjärna. Rörelse bidrar till både den motoriska och den språkliga utvecklingen, säger Lina Hedenius, skolöverläkare vid Barn- och elevhälsan.
Barn rör sig påtagligt mindre idag än för bara 10-15 år sedan och det märks även när det gäller hur barnen tar sig till skolan. 2009 publicerade Vägverket (nuvarande Trafikverket) statistik som visar att år 1981 så tog sig 94 procent av 7-9-åringarna till skolan själv. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent. En undersökning som försäkringsbolaget If gjorde bland skolbarn år 2014 visar på liknande siffror. 45 procent, eller knappt hälften, av barnen går eller cyklar till skolan. Och det här oroar Lina Hedenius:
– Det får konsekvenser. Vardagsmotionen är en viktig hörnsten för att kunna balansera det barnen äter så att de inte blir överviktiga eller utvecklar fetma.
Hon skulle önska att föräldrar hade mer kunskap om hur viktigt det är för barns utveckling att de får springa, hoppa, dansa, klättra, cykla och gå.
– Rörelse behöver bli en vana redan från början, det är en viktig byggsten också för den psykiska hälsan och förmåga till god koncentration, säger hon och fortsätter:
– Föräldrar behöver satsa lite mer tid på att till exempel cykla eller gå med barnen till skolan. Att cykla är ett jättebra sätt där barnen tränar både balans, koordination och styrka.
Att många föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolan blir tydligt en morgon strax före åtta utanför Södervärnskolan i Visby. På gatan vid skolan kommer en strid ström av bilar som släpper av barnen på mer eller mindre lämpliga ställen. Det är svårt att få kontakt med föräldrarna som skjutsar sina barn, de verkar ha allt för bråttom, men av de som GA lyckas få prata med tycks de flesta ha goda skäl att skjutsa.
– Det är litet för långt, det är fem mil, säger en förälder som släpper av två barn.
En annan vågar inte släppa iväg sitt barn för det är för mycket trafik. En tredje förälder säger att familjen bor i innerstaden och att barnen nog skulle kunna cykla.
– Men det är komplicerat, säger hen och kör iväg utan ytterligare förklaring.
Lina Hedenius menar att vi borde tänka om på ett högre plan, till exempel genom att utforma samhället så att det blir lättare att röra på oss i vardagen.
– Vi vet att rörelse är fundamentalt för människan. Vi måste göra det enkelt att göra rätt om vi ska komma någonstans på riktigt.