Trots ny lag går det inte att köa för befruktning

Trots att lagen numera ger singelkvinnor rätt till insemination i Sverige går det inte att ställa sig i kö till behandling inom Region Gotland.

Laboratoriet på Fertilitetskliniken vid Gärdet där äggfrysning genomförs.

Laboratoriet på Fertilitetskliniken vid Gärdet där äggfrysning genomförs.

Foto: NORA LOREK / TT

BARNLÖSHET (GT)2016-06-13 11:15

Från och med första april är det i lag tillåtet för ensamstående kvinnor, som inte tidigare är registrerade vårdnadshavare, att i Sverige behandlas för barnlöshet genom assisterad befruktning.

Det kan ske genom insemination eller IVF, så kallad

Tidigare var detta undanhållet gifta par, registrerade partners och sambor. För ensamstående kvinnor var enda möjligheten att söka sig utomlands för behandling.

Inför lagändringen uppskattade Socialstyrelsen en ökning om 800 kvinnor, motsvarande 3 400 behandlingar, under första året.

Av dessa är runt 2000 inseminationer, resten IVF-behandlingar, enligt Socialstyrelsens utredare Anastasia Nyman.

Väntetiden kan dock bli lång. I takt med att fler kvinnor önskar hjälp att bli gravida behövs också ytterligare omkring 300 spermadonatorer.

Det hela har också en juridisk aspekt då den nya lagen kräver ett nytt medgivande av dem som redan donerat spermier, i de fall donationen gällde för insemination av par.

Trots att lagen gäller från 1 april är inte riktlinjerna i fråga om bland annat regelverk och finansiering klara.

– Verksamheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge arbetar med dem, säger Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hon bekräftar att att det som ensamstående på Gotland inte går att ställa sig i kö, det vill säga remitteras för assisterad befruktning.

– Kvinnosjukvården på Gotland har ett nära och bra samarbete med Huddinge, det är dit vi skickar remisser och där får patienterna eventuell behandling. Den utförs inte här då den kräver stora resurser och specifik kompetens, säger Maria Dalemar.

BEFRUKTNING

Drygt 10 procent av befolkningen som försöker få barn lider idag av infertilitet. Cirka hälften söker hjälp genom assisterad befruktning.

Spermier kan injiceras direkt i kvinnas livmoder genom insemination.

Könsceller kan föras samman i ett provrör utanför kroppen, så kallad IVF (in vitro fertilisering).

Ett annat sätt är att en spermie förs manuellt till ett ägg, intracytoplasmatisk spermieinjektion, ICSI. Efter några dagar förs embryot in i kvinnans livmoder.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om