Stäng av om chefen ringer när du vabbar

Skulle chefen ringa från jobbet när du är hemma och vabbar, se då till att inte svara på fel frågor. Då kan det räknas som bidragsfusk.

Foto: Magnus Ihreskog

BARNOMSORG (GT)2018-02-10 12:00

Februari kallas av hävd vabruari då det är månaden då många barn blir sjuka. Ordleken bygger på ”Vård av sjukt barn”, vilket vårdnadshavare får ersättning för från Försäkringskassan.

Trenden har hållit i sig sedan 2012, vabbandet ökar för varje år och under 2017 togs det ut 6,5 miljoner hela vab-dagar i Sverige. 750 000 av dessa inföll i februari, enligt siffror från Försäkringskassan.

De vanligaste åkommorna denna tidiga månad är feber, hosta och förkylning, därtill kommer den årliga influensan och vinterkräksjukan.

Det är inte nödvändigtvis på förskola och skola barn smittas. Där vistas barnen oftare utomhus än vad många av deras föräldrar gör och det är just inomhus människor som mest utsätts för virus och bakterier.

Den som är hemma för vab gör dock klokt i att verkligen känna till vilka regler som gäller. För ska lagen följas till punkt och pricka kan ett ”ja” eller ett ”nej” i telefon vara grund för bidragsfusk.

Den som har ersättning från Försäkringskassan får nämligen inte samtidigt arbeta, och det är en fin linje mellan vad som räknas som jobb och inte.

Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan:

­– Huvudregeln är att om du ska vabba för ett sjukt barn hela dagen och få ersättning från Försäkringskassan så ska du avstå från förvärvsarbete hela dagen. Vill du jobba lite åt arbetsgivaren så ja då får arbetsgivaren betala för det, säger han.

Men det är, som sagt, svårt att definiera exakt var gränsen går.

­– Ringer chefen och frågar hur det står till med sjukdomen får man så klart svara. Handlar det däremot om arbetsrelaterade saker bör man kanske avstå, om man nu inte får ersättning från arbetsgivaren.

De olika sfärerna flyter dock ihop allt mer, många använder jobbtelefonen till vardags och privata mejl och sms blandas lätt ihop med dem från jobbet.

Enligt fackförbundet Unionen väljer sju av tio tjänstemän att jobba hemifrån och samtidigt vårda sitt sjuka barn, ett fenomen som kall­as vobba.

En ny undersökning, gjord av sajten Blocket Jobb, visar samtidigt att tre av tio yrkesverksamma föräldrar känner sig stressade över att behöva jobba samtidigt som de tar hand om sjukt barn. Stressen sägs vara större inom den privata sektorn än inom den offentliga.

Anna Bergius är affärsområdeschef på Blocket Jobb:

– Att svara på mejl ena stunden och ge barnet värktabletter i nästa gör att många känner att de inte räcker till varken för jobbet eller barnet. Vi hoppas att arbetsgivarna har i åtanke att skapa en bra balans.

Niklas Löfgren på Försäkringskassan är dock tydlig på en punkt: Arbetsgivaren ska stå för ersättningen om den anställde jobbar hemifrån.

Det kan, menar han, räcka med ett ”ja” eller ”nej” på en jobbrelaterad fråga. Då ska lön utgå för påbörjad arbetstimme.

– Får du ett jobbrelaterat samtal när du vabbar, hänvisa till föräldraledighets­lagen och stäng av telefonen. Du har rätt att ha fokus på barnet och ingen skyldighet att arbeta, säger han.

Sedan ett antal år kontrollerar myndigheten fortlöpande att regelverket följs.

vård av sjukt barn

Vab står för ”tillfällig föräldrapenning vid vård av barn” som betalas ut till den som avstår från att arbeta för att vårda ett sjukt barn som inte har fyllt 12 år.

I vissa fall kan föräldrapenning betalas ut även för äldre barn.

Tillfällig föräldrapenning för vård av barn kan också betalas ut om den som brukar ta hand om barnet är sjuk, om barnet kan smitta andra och behöver stanna hemma från förskola eller skola. Den kan också betalas ut om föräldern följer barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri.

Tillfällig föräldrapenning är knappt 80 procent av förälderns sjukpenninggrundande inkomst.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om