Spés Nihangaza talade under måndagen inför en fullsatt aula med mellanstadieelever från Solberga- och Norrbackaskolan om hur hon tillsammans med sin syster drivit organisationen FVS Amade, på svenska Familj för att bekämpa aids. Arbetet började i samband med aidsepidemin 1992 och organisationen driver idag en internatskola, ett center för gatubarn och flera kliniker. Spés bestämde sig för att påbörja sitt hjälparbete efter att hon fått ansvaret att ta hand om en föräldralös flicka som hon träffat på sjukhuset där hennes morbror behandlades. Mycket av arbetet går ut på att hjälpa föräldralösa barn att bli självständiga genom utbildning.
– Jag berättar om mycket hemska saker, men det är viktigt för att en dag kommer det vara ni barn som kommer med lösningar på problemen i världen, säger Spés Nihangaza.
17-åriga Floriane Nijimbene är ett av alla barn som fått utbildning genom organisationens skola. Hon var med Spés på Solbergaskolan och berättade för eleverna om hur hon fått hjälp, och nu går en ljus framtid till mötes. Skolans elever fick också chansen att ställa frågor till gästerna från Burundi. En elev frågade Spés om hur det varit att komma till Sverige.
– Det har varit som en dröm. Jag har inte kunnat förstå att min organisation fått så stor spridning förrän jag kom hit.
Spés är i många människors ögon en hjälte och har kallats för ’’mamman till 50 000 barn’’. Hon berättade att det viktigaste hon kan lära ut är att man löser problem bäst när hjärtat och hjärnan jobbar tillsammans.
– Man kan alltid försöka och man kan alltid ge hopp. En hjälte är en person som har intresse för andra och som aldrig ger upp, säger Spés Nihangaza.
Besöket på Gotland har för Spés varit mycket givande och hon är väldigt glad att det finns ett intresse för FVS Amade utanför Burundi.
– Gotland är en väldigt trevlig plats. Jag har fått ett väldigt varmt bemötande och vädret var inte alls så kallt som jag trodde.
Eleverna på skolan visade ett stort intresse för besöket och Spés fick både ställa upp bilder och skriva autografer.
– Det har varit jätteroligt och spännande att höra om hur man hjälper de som behöver. Jag har fått lära mig om hur bra det är, säger Linnéa Rytterbro Herdst, elev på Norrbackaskolan.
Besöket på skolan avslutades med att gruppen Chameleons, från organisationen Demokrati för Barns Framtid, bjöd på en dansuppvisning.