Det var i maj 2016 som en vårdanställd man i 50-årsåldern, häktades misstänkt för att ha misshandlat sin sambo och deras barn. I samband med detta uppdagades att mannen även kontaktat ett stort antal barn, företrädesvis flickor i 13-14-årsåldern, med sexuella motiv. I september 2016 dömdes mannen till 15 månaders fängelse för brotten mot sin familj, medan utredningen om sexbrotten mot barn fortsatte. I november samma år blev han dock försatt på fri fot i väntan på att avtjäna sitt fängelsestraff och att rättegången gällande sexbrotten mot barn skulle börja. Drygt ett år senare, i januari i år, häktades mannen igen, misstänkt för flera nya fall av sexbrott mot barn.
Nu närmar sig rättegången. Den 19 mars hålls den första förhandlingsdagen i Gotlands tingsrätt och rättegången planeras pågå fram till midsommar.
– Jag hoppas verkligen att datumen håller, men det finns en liten oro att de inte gör det, om åklagare och polis inte hinner ställa samman allt förundersökningsmaterial, säger lagman Mikael Mellqvist.
Totalt 37 dagar förhandlingsdagar, plus en del reservdagar, är avsatta till rättegången.
– Vi hanterar det här som två delar, dels den äldre delen och det han är misstänkt för i den delen kan vi inleda den 19 mars, sen pågår det nya ärenden, säger Mikael Mellqvist.
I den äldre delen rör det sig om 47 barn som misstänks ha blivit utsatta av mannen. I den nyare delen upp till 30 barn.
Målsättningen är att rätten ska ha behandlat samtliga fall, när rättegången avslutas i sommar. Alla åtal är dock inte klara. De som hittills lämnats in gäller sexuellt ofredande, utnyttjande av barn för sexuell posering, och försök till detta, liksom försök till köp av sexuell handling av barn.
– Redan mängden talar för att det blir ett flerårigt fängelsestraff. Det som styr är vilket som blir det allvarligaste brott han döms för, säger Mikael Mellqvist.
Den omfattande rättegången påverkar hela tingsrättens verksamhet.
– Ja, det gör den. Nu får vi lyckligtvis förstärkning, det kommer en domare som bara kommer att hålla på med det här målet, säger Mikael Mellqvist.
Det är den nyligen pensionerade lagmannen från Gällivare, Jan Erik Oja, som kommer att leda rättegången.
– Han är van vid stora mål och satt bland annat i den stora Södertäljerättegången som de fick ta om, säger Mikael Mellqvist.
Rätten förstärker även med ytterligare en tingsnotarie.
– Men en sal blir ju låst, så visst påverkar det vår lilla tingsrätt i övrigt, säger Mikael Mellqvist.
Advokat Tomas Pettersson, är mannens försvarare.
– Vi är beredda men arbetar extremt hårt in i det sista, säger han.
Inför rättegången jobbar även Märta Fohlin som biträdande försvarare.
– Vi behöver vara två, det är extremt omfattande och kommer ta större delen av vår tid och har gjort det i snart två år, säger Tomas Pettersson.
Enligt honom minns mannen inte de enskilda händelserna, men kommer däremot inte att skylla på att någon annan kapat och/eller använt hans telefon och dator.
– Han kommer helt enkelt inte ihåg. Det beror kanske på mängden, vad vet jag, säger Tomas Pettersson.