Ny förskola hotas av nedläggning

Stånga förskola ska stängas och i Sanda ser en hel klass ut att tvingas byta skola. Nu kommer nya rapporter om läget kring skolorna på Gotland – och den här gången gäller det Visbys förskolor.

Stefan Nypelius (C).

Stefan Nypelius (C).

Foto: Sofie Regnander/Arkiv & LTB

BARNSOMSORG2019-05-06 06:50

I ena fallet handlar det om en förskoleavdelning på Humlegårdsskolan i Visby. Redan nu står det klart att en avdelning, där det i dagsläget går omkring 15 förskolebarn och är en av totalt fyra avdelningar på skolan, kommer försvinna.

Desto allvarligare är situationen för barnen på förskolan Lien i Visby. På torsdagskvällen förra veckan anordnade regionen möte med berörda föräldrar för att informera om läget. Förslaget från Region Gotland är att förskolan helt ska stängas. Anledningen sägs vara lokaler i för dåligt skick, inte minst undermålig ventilation, och barnantalet.

– Det är för få barn i området. Som det ser ut just nu kommer förskolan hålla stängt tills vidare. Sedan beror det helt på hur läget ser ut efter jul om förskolan kan öppna igen. Men då måste den rustas upp, säger Stefan Nypelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Om det blir verklighet innebär det att föräldrar till omkring 40 förskolebarn tvingas söka nya förskoleplatser.

Bakgrunden till raden med förskolor som kan läggas ned är regionen sedan en tid tillbaka ser över situationen kring öns förskolor. Enligt Stefan Nypelius handlar det om att strama åt ekonomiska tillgångar genom att bättre använda sina resurser, däribland personalen.

– I fallet Lien handlar det om prioritera pengar till personal nära barnen i stället för lokaler, säger han, och fortsätter:

– Men i stort har mycket att göra med utfallet av budgetberedningen, och hur mycket pengar vi har framåt. Just nu har vi den penningpåse vi har och den måste vi använda på ett smartare och bättre sätt.

Bästa sättet, menar Stefan Nypelius, är förskolor med större personaltäthet.

– Det finns vinster att göra i att ha större förskolor, säger Stefan Nypelius, och gör en koppling kring problematiken med för många förskolor på landsbygden:

– Generellt sett har Gotland en hög kostnad vad gäller förskolor. På landsbygden har förskolor långa öppettider, kanske 6-18-dagar. Det innebär att det blir en hög personalkostnad för det. På det sättet ser vi fördelar med att ha större enheter, säger Stefan Nypelius, och poängterar att det även förekommer långa öppettider på förskolor i Visby.

Det är alltså redan klart att en avdelning på "Humlan" i Visby försvinner. Men för förskolan Lien, liksom i fallet med Sanda skola, väntas slutgiltigt beslut först i barn- och utbildningsnämnden. Nästa sammanträde hålls i början av juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!