FRAMTIDSHOPP: Nu våras det för bönderna

Årets lantbruksbarometer visar en positiv förändring av lönsamheten jämfört med våren 2016. Fler lantbrukare, fyra av tio, upplever att deras lönsamhet är god. Trots den positiva utvecklingen anser majoriteten att lönsamheten är dålig.

Berndt Wedin är glad över att dottern Evelina Wedin valt fortsätta driva gården.

Berndt Wedin är glad över att dottern Evelina Wedin valt fortsätta driva gården.

Foto: Dennis Pettersson

Barometer2017-03-28 17:00

Under tisdagen presenterades årets Lantbruksbarometer av Swedbank och LRF konsult hemma hos familjen Wedin som bedriver mjölk- och köttgård i Follingbo.

– Den upplevda lönsamheten har ökat markant, säger Anders Ahlin, lantbruksansvarig på Sparbanken Gotland, Swedbank.

Just nu pågår ett generationsskifte på gården i Follingbo där Evelina Nordin Wedin, 33 år, och Emil Nordin, 32 år, ska ta över efter Kristina och Berndt Wedin.

– När vi berättade att vi skulle ta över sa folk att vi är galna, men vi tror på lantbruket och är intresserade båda två, säger Evelina Nordin Wedin.

För drygt fyra år sedan byggde familjen en helt ny ladugård med lösdrift och besättningen ökades från 50 mjölkkor till 150. Tack vare gårdens två mjölkrobotar har arbetet i ladugården effektiviserats.

– Det tar lika lång tid att ta hand om 50 mjölkkor utan mjölkrobot som det tar att ta hand om 150 med robot, säger Berndt Wedin.

Inne i ladugården står korna på kö för att mjölkas. Nu när korna själva får välja hur ofta de ska mjölkas går de flesta in till roboten tre gånger om dagen.

Lantbruksbarometern bygger på en Sifoundersökning där 1 000 lantbrukare svarat på frågor om konjunkturen. Gotland hör till region två där även Östergötland, Sörmland och Närke ingår.

Bland lantbrukarna i region 2, anger 47 procent att lönsamheten räcker till löpande utgifter och 25 procent att de har en lönsamhet så att det räcker till att täcka löpande utgifter inklusive lön. Nio procent anger att pengarna även räcker till framtida investeringar. Sex procent har uppgett att de oftast går med förlust.

Även om mjölkpriset den senaste tiden har stigit för att nå dagens pris på 3,44 kronor skulle det, enligt Berndt Wedin, behöva stiga lite till.

– Det behöver ligga på 3,50 och då är det ändå inte riktigt bra. Det skulle behöva gå upp med 50 öre till. Som det är nu blir det inga investeringar och man kan inte leva på rost och röta i all tid, säger han.

Det är inte bara mjölkproducenterna som har haft det tufft länge.

– Grisbranschen har gått igenom ett stålbad och många har grisproducenter har försvunnit, säger Anders Ahlin.

Sett till hela Sverige uppger 88 procent av grisköttsproducenterna att deras lönsamhet räcker till löpande utgifter inklusive lön.

Lantbruksbarometern visar även lantbrukarnas prognos för lönsamheten våren 2018 och för första gången på flera år är lönsamhetsindexet positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om