Gotlands BUP ligger i topp

Region Gotland är bäst i Sverige på att leva upp till målen för barn- och ungdomspsykiatrin. "För mig är det ingen nyhet" säger BUP:s verksamhetschef Maria ten Siethoff.

Antalet barn och unga som söker sig till BUP har ökat under de senaste åren berättar Maria ten Siethoff.

Antalet barn och unga som söker sig till BUP har ökat under de senaste åren berättar Maria ten Siethoff.

Foto: Emelie Stenqvist

Bäst i klassen2018-12-17 12:22

90 procent av de som söker vård hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, ska få komma på en första bedömning inom 30 dagar. Utöver det ska minst 80 procent av patienterna sedan få starta en utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar. Detta enligt mål satta av regeringen.

I början av december uppmärksammade Dagens Nyheter att det däremot bara är sex landsting som uppnår något av direktiven, och att det endast är Stockholms läns landsting och Region Gotland som lever upp till båda målen.

– Det är jättekul att det uppmärksammas, säger Maria ten Siethoff.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, får 93 procent av de som söker vård på Gotlands BUP en första bedömning inom 30 dagar. 96 procent får sedan inleda en vidare behandling inom ytterligare 30 dagar. Maria ten Siethoff tror att de positiva siffrorna framför allt beror på att de inte använder sig av väntelistor.

– Vi har gjort ett långvarigt jobb med att bygga upp en bra struktur och få ordning på flödet av patienter. Vi jobbar inte med väntelistor utan istället bokar vi in dem direkt när de hör av sig till vår mottagning, säger hon.

Dock har de sett att andelen barn och unga som hör av sig till BUP på Gotland har ökat under de senaste åren och i nuläget är det cirka 1000 patienter som genomgår någon form av behandling hos dem. Maria ten Siethoff tror att det finns flera orsaker till utvecklingen.

– Det har blivit självklart på ett annat sätt att söka hjälp och det är inte lika skamfullt. Sedan kan det nog även bero på att det ställs fler krav på dem som gör att de mår dåligt. Både från samhället och skolan.

För att möta vårdbehovet kommer BUP bland annat att börja samarbeta med socialtjänsten och tillsammans skapa en mottagning för de med lättare psykisk ohälsa.

– Gotlands utmaning och tillgång är litenheten. Vi behöver hjälpa varandra och hela tiden hitta samarbetsformer, säger Maria ten Siethoff.

emelie.stenqvist@helagotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!