Så stänger du sommarstugan på ett säkert sätt

För allas bästa och särskilt för miljön bör vi förebygga onödiga skador på våra hus och sommarstugor. Det rådet ger Peppe Wallén vid Länsförsäkringar Gotland.

Frostskada. Så här illa kan det sluta om toastolen fryser sönder. Arkivfoto: Länsförsäkringar

Frostskada. Så här illa kan det sluta om toastolen fryser sönder. Arkivfoto: Länsförsäkringar

Foto: Länsförsäkringar

BÄSTA TIPSEN2016-10-05 08:24

Nu är hösten här och det är hög tid att förbereda sig på de kommande höststormarna och vinterns minusgrader. Sommarhuset ska stängas, men även åretruntbostäder bör ses över i god tid.

– Skador som man hade kunnat förebygga är de som har den största miljöpåverkan i hela vår verksamhet. Det handlar om onödiga utbyten av material och blir till en miljöbelastning. Det är helt enkelt ett resursslöseri, säger Peppe Wallén bestämt.

Han har tre konkreta, handfasta råd till öns alla sommarstugeägare som står i begrepp att bomma igen för säsongen: Tänk på att stänga av huvudkranen alternativt vattenpumpen för dig med egen brunn. Låt värmen vara på och ligga runt 15 grader, men glöm inte att några timmar strömavbrott kan göra så att kylan kommer. Det tredje rådet är att man bör tömma alla system om du vet att du inte ska besöka stugan under vintern och att hälla frostskyddsvätska i exempelvis diskho, handfat, wc-stol och golvbrunn.

– Tänk även på att öppna dörrarna in till diskbänksskåpet så att värmen kommer in om du har uppvärmt och vatten i systemet. Det är särskilt viktigt om köket ligger mot en yttervägg och det är dåligt isolerat!

Andra råd för att förhindra såväl olika typer av skador eller inbrott är att ha någon som tittar till huset.

– Försök få det att se bebott ut, kanske med hjälp av timers och ledlampor. Vill man lägga ner mer pengar så finns det så kallade smarta hem, men då ska man tänka på att man måste ha permanent internetuppkoppling, säger Peppe Wallén och fortsätter:

–Göm eller ta bort sprit, teknik, kontanter och värdesaker. Det är vad många tjuvar eftertraktar.

Många åtgärder för att skydda sig kan tyckas givna, men faktum är att det är lätt att glömma. Kom därför ihåg att städa ur ditt fritidshus, dra ur alla sladdar från elektroniska apparater, se till att cyklar och gräsklippare är inlåsta, men även att slangar och trädgårdsmöbler tagits in. Och, det kan kanske låta löjligt, men stäng alla fönster och dörrar och se till att alla lås fungerar. Det är nämligen vanligt att så vardagliga detaljer glöms bort.

– Annat som man kan tänka på är att fundera på om altantaket håller mot snö och att man har ett regnskydd över skorstenen så att den inte vittrar sönder. Gamla skorstenar är byggda för att man ska elda regelbundet. Det är ett bra tips! säger Peppe Walllén.

Sedan så har vi det här med olika typer av skadedjur. Råttor är ovälkomna gäster som kan ställa till med mycket förtret (se artikeln intill om råttsanering), men även trämask och mögel är något man bör tänka på.

– Tänk på att trämask, det vill säga strimmig trägnagare, trivs i fuktiga miljöer! De överlever inte i en året-runt-uppvärmd villa så har man 15 grader i sitt fritidshus så skyddar det till viss del mot sådana skador också.

Det är dock en punkt som ständigt återkommer under intervjun och det är vattnet. Viktigast av allt är att stänga av vattnet, anser Peppe Wallén.

– Vi pratar enorma mängder som bara kan stå på och pumpa med stora skador som följd. Det kan också bli dyra vattenräkningar, dessutom är det extra viktigt numera när vi ska spara på vattnet.

Höststormarna har redan börjat dra in över Gotland och fler lär komma. Något som Peppe Wallén puffar för, och det gäller inte bara fritidshusägare utan alla som är bosatta på ön, det är att tjudra fast lösa föremål.

– Vi hade stora problem förra året med studsmattor. Tänk på att de har ett stort vindfång så se till att skaffa ett jordankare. Studsmattor som flyger omkring kan bli riktigt farliga och orsaka stora skador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!